Според писателя Т. С. Елиът, април е един от най-зловещите

...
Според писателя Т. С. Елиът, април е един от най-зловещите
Коментари Харесай

Защо април се смята за един от най-страховитите месеци

Според писателя Т. С. Елиът, април е един от най-зловещите месеци. Това изказване е записано през 1922 година И е много забавно да проверим този факт. Някои хора биха декларирали, че повода се крие в неприятното време – надали някой е очаквал снежна стихия при започване на месеца, само че и това към този момент не е изненада. Други биха заподозрели, че просто месецът не е от най-прекрасните, тъй като попълняме данъчни заявления. Абсолютно всичко може да се допусне в това отношение, само че обстоятелствата са обстоятелства, това е месецът на тероризма, на най-различни осъществявания и на всички останали проблеми, които се зараждат в това отношение.

Един от най-пресните случаи в календара е маратонът в Бостън, който се случи през 2013 година и лиши живота на доста почтени. През 1995 година се случи сходен атентат в Оклахома, като детонацията там лиши живота на 168 души и пострадаха още 500. Заловеният Тимъти МакВейн декларира, че се е опитвал да удари федералната постройка Албърт П. Мъри. В същият месец ФБР се опита да влезе в ранчото на Дейвид Кореш в Уако Тексас, като мъжът се беше барикадирал и отхвърляше да влезе – събитието се случи през 1993 година Ако имате потребност от още доказателства, дано обърнем внимание на престрелките в учебните заведения, като те се случват в гимназия в Колорадо през 1999 година и в университета във Вирджиния през 2007 година Мартин Лутър Кинг е погубен на 4 април в своя хотел, като неговата гибел докара до всеобщи митинги.

Насислието през април е нещо всекидневно освен за Съединени американски щати.

През 1973 година в Кипър са осъществени 32 бомбени атентата, освен това на актуалната дата.

През 1195 година императорът на Византия Исак II Ангел е ослепен и хвърлен в пандиза.

На родна територия не би трябвало да забравяме, че на 6 април 1941 година над въздушната територия над Кюстендил се появяват югославски бомбардировачи Дорние До 17. Целта на вражеските самолети е да обезврежда настъпването на немската войска и бомбите са ориентирани над гарата в града за неутрализирането жп линията, която оказва помощ за по-лесното нахлуване на немската войска. Убити са 58 индивида, от които 2-ма български бойци и 8 немски. Атаката е изненадваща и защитата не може да реагира, също така нито един български аероплан не може да се вдигне, с цел да даде някакъв отпор. И това е единствено началото на месеца.

Да не забравяме, че през 1943 година нацистите влизат във Варшава и се пробват да подчинят полските евреи, които за мнозина ще ни изненадат с много съществени и специфични провокации. Дори рожденият ден на Хитлер на 20 април, затова можем да разсъждаваме кой от немските офицери е желал да зарадва фюрера.

През април 2003 година американски бойци влизат в Багдад.

 Je-cy1

Ето и още един забавен факт, който демонстрира, че този месец съдържа доста нещастия в себе си. Титаник отплава на 10 април 1912 година и на 15 април потъва. Също на 10 април се случва и известното Катинско кръвопролитие, за което по-късно чиновници на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) ще упрекват немската войска.

През 2010 година още веднъж април пада и полският Ту-154 като няма оживели и всичките 96 пасажера умират, злополуката е задоволително трагична, само че към нея би трябвало да добавим  и още една детайлност, умира президенът Лех Качински, както и други публични лица. Природата също има мнение по въпроса.

На 12 април 1885 година избухва вулканът Тамбора, ситуиран на остров Сумбава в Индонезия. Неговата гняв лишава живота на 10 000 души.

 Kostnitza

Не би трябвало да забравяме и още един доста значим миг от родната история – априлското въстание. 20 април 1876 година остава повратна за родната история и откакто международните медии дават отзив на случилото се, дано обърнем внимание и на изявлението на сър Уилям Гладстоун по тематиката.

На 14 април 1925 година ще би трябвало да си спомним, че е осъществен и атентат против Цар Борис III в прохода на Арабаконак от комунистическа формация, за благополучие е несполучлив. Само два дни по-късно се случва атентата в църквата „ Света Неделя “ и умират 160 мъже, дами и деца, други 500 души са осакатени. Само 3 години по-късно в Чирпан ще бъде записано и земетресение с магнитуд от 6.8 по скалата на Рихтер.

 BASA-SF-1353K-2-10-1-Ivan_Ivanov

На същата дата през 1941 година ще стартират на летят и бомбите от английски бомбардировачи над мирното население в София, прочее това е второто и се разминава без жертви, само че безумната експанзия е повече от факт – британци и американци с общи сили разтоварват своя товар над спокойно население в София и откакто липсва каквато и да е опозиция, американските бомбардировачи летят ниско, с цел да може картечарите да продължат своята пукотевица.

Оказва се, че април е и съвършен месец за атентати – през 1865 година умира Ейбрахъм Линкълн, откакто е прострелян една вечер по-рано.

През 1989 година стартират студентските митинги на площад Тянанмън в Пекин, които по-късно приключват с кърваво потушаване. По същото време ще бъдат смачкани към 96 души при навлизане на стадиона Хилзбъро в Англия.

През 2019 година пламтя и пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж и надлежно пада кулата-стрела.

 gettyimages-669654476-594x594

Червените кхмери също избират този месец за своята гражданска война, извършвайки комунистически прелом. На власт идва Пол Пот и съумява да сътвори един от най-страховитите геноциди в историята на човечеството, отнемайки живота на към 1.5 милиона души, като неофициалните данни са двойни на тази стойност.

Разбира се, статистиката постоянно може да ни покаже такива неприятни изненади и за другите месеци, само че честотата и изборът на деяние ни демонстрира, че април е до някаква степен водач в неприятните вести. За някои учени това е конспиритивна доктрина, която забавлява математиците, тъй като в последните проучвания се счита, че множеството атентати и нещастия се случват през февруари все по-често, в сравнение с през април. Това обаче не значи, че април не получава точно това внимание и не се счита за един от най-черните месеци в годината. Същият лист с нещастия може да се извади за всеки различен месец, само че теорията е, че точно огромните изненади се случват точно през април.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР