Според оценки на САЩ Китай е увеличил продажбите към Русия

...
Според оценки на САЩ Китай е увеличил продажбите към Русия
Коментари Харесай

Китай увеличава продажбите на оборудване за Русия, което се използва за войната в Украйна

Според оценки на Съединени американски щати Китай е нараснал продажбите към Русия на машинни принадлежности, микроелектроника и други технологии, които Москва употребява за произвеждане на ракети, танкове, самолети и други оръжия, употребявани във войната против Украйна, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Двама високопоставени чиновници от администрацията на Байдън, които приказваха за деликатните констатации при изискване за анонимност, обявиха, че през 2023 година към 90 % от съветската микроелектроника, която страната е употребила за произвеждане на ракети, танкове и самолети, е пристигнала от Китай. Близо 70 % от вноса на машинни принадлежности в Русия на стойност почти 900 млн. $ през последното тримесечие на 2023 година също са пристигнали от Китай.

Китайски и съветски структури работят за взаимно произвеждане на безпилотни летателни апарати на територията на Русия, а китайските компании евентуално дават на Русия нитроцелулоза, нужна за производството на ракетни оръжия, обявиха чиновниците.

Базираните в Китай компании Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. и Hikvision дават оптични съставни елементи за потребление в съветските танкове и бронирани транспортни средства.

Длъжностните лица обявиха, че Русия е получила военна оптика за потребление в танкове и бронирани транспортни средства, създадена от китайските компании iRay Technology и North China Research Institute of Electro-Optics, и че Китай дава на Русия мотори за безпилотни летателни апарати и турбореактивни мотори за крилати ракети.

Вносът на полупроводници от Китай в Русия е скочил от 200 млн. $ през 2021 година до над 500 млн. $ през 2022 година, съгласно съветски митнически данни, оценени от Фондация " Свободна Русия " - група, която се застъпва за развиването на гражданското общество.

Пекин също по този начин работи с Русия за възстановяване на нейните сателитни и други галактически благоприятни условия за потребление в Украйна - развиване, което съгласно формалните лица може в дълготраен проект да усили опасността, която Русия съставлява в цяла Европа. Като се базират на разследващи данни, чиновниците споделят, че Съединени американски щати са открили, че Китай дава на Русия изображения за нейната война против Украйна.

Очаква се държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да пътува до Китай този месец за диалози. Преди това президентът Джо Байдън изрази непосредствено пред китайския президент Си Цзинпин загрижеността си по отношение на това, че Пекин индиректно поддържа военните старания на Русия.

Въпреки че Китай не е дал директна смъртоносна военна поддръжка на Русия, Пекин я поддържа дипломатически, като упрекна Запада, че е предизвикал решението на съветския президент Владимир Путин да стартира войната. Китай също по този начин се въздържа да назова войната „ инвазия “ в символ на почитание към Кремъл, отбелязва АП.

Китай съобщи, че не дава на Русия оръжия или военна помощ, макар че поддържа постоянни стопански връзки с Москва, както и с Индия и други страни, на фона на глобите от страна на Вашингтон и неговите съдружници.

Във вторник президентът Си Цзинпин се срещна в Пекин с съветския външен министър Сергей Лавров, който похвали управлението на Си, напомня организацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР