Според ново проучване въртящото се твърдо кълбо в центъра на

...
Според ново проучване въртящото се твърдо кълбо в центъра на
Коментари Харесай

Наскоро вътрешното земно ядро на земята е спряло, след което е сменило посоката на въртене

Според ново изследване въртящото се твърдо кълбо в центъра на вътрешното ядро на Земята наподобява неотдавна е спряло и даже може би в този момент се върти в противоположна посока спрямо предходните десетилетия.

Двойка учени от Пекинския университет в Китай преглеждат придвижванията на мистериозната сърцевина на Земята, като учат данни за сеизмичните талази от трусове, които са се разразили във вътрешното ядро на Земята. 

Като преглеждат измененията в тези талази, те могат да добият визия за това какво се случва във вътрешните пластове на Земята, доста по-дълбоко, в сравнение с могат да доближат всевъзможни сондажи и принадлежности. Техните данни в детайли разказват измененията в сеизмичните талази през доста десетилетия, като се стартира от записите в Аляска от началото на 60-те години на предишния век и се стигне до записите, събрани през 2021 година

Данните демонстрират, че елементи от ядрото, които преди този момент са показвали ясни признаци на изменение, внезапно са посочили доста дребна смяна към 2009 година, което съгласно тях допуска, че въртенето на вътрешното ядро е спряло.

Те също по този начин уловили забележителни промени във вълните, започващи към началото на 70-те години на ХХ век, които допускат, че тази пауза е била част от съмнение, което се случва на всеки към седем десетилетия, когато вътрешното ядро последователно се обръща назад в противоположна посока.

Източник: Ellen Bronstayn / Shutterstock

Вътрешните механизми на Земята са загадъчни. Структурата ѝ може да бъде разграничена на четири съществени пласта: външна кора, по-късно най-вече твърда тога, последвана от течно железно външно ядро и последно вътрешно ядро от желязо и никел. 

Тъй като вътрешното ядро е отделено от останалата твърда част на Земята от течното външно ядро, то е в положение да се върти на друга от земната повърхнина ротация. Въртенето на вътрешното ядро се контролира от магнитното поле, генерирано във външното ядро от течен метал, както и от гравитационното влияние на мантията. 

Въпреки това теориите за придвижването на това вътрешно ядро не са съгласувани. Преди доста откриватели смятаха, че най-вътрешният геоложки пласт на планетата се върти дружно с останалата част на Земята с малко по-бърза скорост от тази на повърхността, само че в този момент се счита, че нещата не стоят тъкмо по този метод.

Миналата година проучвания намекнаха, че вътрешното ядро на Земята осцилира, като леко се поклаща и завихря от една посока в друга в един цикъл. Интересно е, че те откриха някои необикновени данни от началото на 70-те години на предишния век, тъкмо както в това ново проучване. 

Резултатите сочат, че вътрешното ядро се е движило постепенно в друга посока сред 1969 и 1971 година, като се е завъртало най-малко с една десета от градуса на година в съпоставяне с посоката, в която се е движило сред 1971 и 1974 година

" Нашите открития демонстрират, че повърхността на Земята се измества спрямо нейното вътрешно ядро, както хората настояват от 20 години ", споделя Джон Е. Видале, съавтор на проучването и декан на факултета по науки за Земята в USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences, в изказване през 2022 година " Последните ни наблюдения обаче сочат, че вътрешното ядро се е въртяло малко по-бавно в интервала 1969-71 година, а по-късно се е преместило в другата посока в интервала 1971-74 година "

Странните придвижвания на земното ядро може да наподобяват доста далечни от нас, само че държанието му в действителност оказва въздействие върху живота над повърхността. 

Земното ядро, по-конкретно външното му ядро, оказва въздействие върху магнитното поле на планетата. Откакто северният магнитен полюс е научно документиран за първи път при започване на XIX в., той се е " лутал " на към 2250 км през горните елементи на Северното полукълбо от Канада към Сибир. 

Между 1990 година и 2005 година скоростта на това придвижване се е ускорила от по-малко от 15 километра (9,3 мили) на година до към 50-60 километра (31-37 мили) на година. Този поток евентуално е резултат от две магнитни " петна " от разтопен материал навътре в планетата, които провокират титанично изместване на магнитното ѝ поле. 

Новото проучване е оповестено тази седмица в списание Nature Geoscience.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР