Според ново проучване, публикувано в списание Nature, Китай може да

...
Според ново проучване, публикувано в списание Nature, Китай може да
Коментари Харесай

Бумът на зелената енергия в Китай е изправен пред криза с отпадъците: 12,9 милиона тона до 2050 година

Според ново изследване, оповестено в списание Nature, Китай може да бъде изправен пред сериозен проблем с отпадъците от вятърните турбини, в случай че не откри способи да се оправи с тях.

Понастоящем Китай разполага с най-големия конфигуриран потенциал на наземни вятърни турбини в света. Но както се изяснява в ново изследване, оповестено в списание Nature, страната изпитва остра потребност от намиране на метод за справяне с идния проблем с отпадъците, когато старите турбини доближат края на своя софтуерен живот. Според това изследване до 2050 година изведените от употреба вятърни турбини на сушата ще доведат до образуването на към 12,9 милиона тона боклуци, които някак би трябвало да бъдат утилизирани. Какво може да се направи?

Отпадъци от китайски турбини в близкото бъдеще

Към края на 2022 година Китай има построени почти 335 гигавата мощности за възобновима сила и е поел ангажимент да утрои това количество до 2030 година Макар и окуражаваща за тези, които са загрижени за понижаване на зависимостта на хората от изкопаемите горива, тази наклонност може да има една неособено доста обсъждана „ тъмна страна “.

В оповестената в Nature публикация се показва, че поражда въпросът какво да се прави с голямото количество боклуци, които ще се образуват през идващите няколко десетилетия при производството на турбини и при тяхното разглобяване, когато изтече почти 20-годишният им витален цикъл. Изследователите предвиждат, че до 2050 година отпадъците, генерирани от наземната вятърна промишленост на Китай, ще доближат 12,9 милиона тона. Това се равнява на тежестта, както оповестява Recharge News, на големия китайски язовир „ Три ждрела “ и на тридесет и седем самолетоносача от клас „ Нимиц “ взети дружно. Разбира се, това важи освен за Китай.

Изследователите също по този начин изричат догатката, че тази стойност може да е занижена, и оферират количеството боклуци, създадени от по-старите системи за възобновима сила, да е съвсем два пъти по-голямо от актуалната цифра. Тяхната горна оценка за отпадъците е 23,1 милиона тона, което се равнява на четири пъти тежестта на Голямата пирамида в Гиза и Емпайър Стейт Билдинг.

WindEurope оповестява, че въпреки преработването на към 85-90% от вятърните турбини да е допустимо, лопатките съставляват доста предизвикателство заради типа на смолата, която нормално се употребява. За тази цел китайското държавно управление неотдавна разгласи проектите си за основаване на нова система за преработване на старите слънчеви панели и вятърни турбини.

Целта е до 2030 година процесът на преработване да бъде изцяло функционален. Според специалистите по-голямата част от отпадъците от вятърните турбини ще бъдат генерирани от тяхното произвеждане още преди 2025 година Но до 2040 година към две трети от общия размер на отпадъците ще бъдат от вятърни турбини, чийто експлоатационен период е изминал. Обосновката е, че би трябвало да е механически допустимо вятърните турбини да се утилизират посредством методите на депониране и изгаряне. Все отново тези разновидности изискват огромни площи и не разрешават да се възстановят скъпите материали в турбините, изключително влакната. Освен това изгарянето би довело до отделянето на обилни количества парникови газове, което е в прорез с предназначението на вятърните турбини.

За да се преборят с това, откривателите оферират използването на „ кръгови тактики “ за свеждане на отпадъците до най-малко. Те считат, че потреблението на „ модулни структури на лопатките “ може да улесни преработването. Освен това специалистите допускат, че животът на турбините би могъл да се удължи посредством потребление на усъвършенствани датчици и технологии за наблюдаване, с цел да се обезпечи навременен и ефикасен ремонт.

Според откривателите лопатките на турбините биха могли да се употребяват наново за построяването на пешеходни мостове и преносни кули. Те обаче предизвестяват, че предлагането на лопатки може да надвиши търсенето им за сходна приложимост.

„ Следователно незабавно са нужни жизнеспособни, широкомащабни решения за преработване, с цел да се форсира преходът към кръгова стопанска система за лопатките на вятърните турбини и композитните материали “, се изяснява в изследването.

Трябва да се откри решение

Понастоящем не съществуват търговски използвани решения за преработване на съставни елементи като отпадъците от стъклените нишки, което трансформира преработването на композитните материали в междуотраслово предизвикателство, надхвърлящо рамките на вятърната промишленост.

„ Всички браншове, употребяващи композитни материали, и експертите по стабилно развиване би трябвало да работят дружно, с цел да намерят екологосъобразни и рентабилни решения за потоците от композитни боклуци и да разработят нови вериги за основаване на добавена стойност за все по-големите размери боклуци от лопатките, с цел да затворят цикъла на материалите “, оферират откривателите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР