Според ново проучване повече от половината от най-големите езера и

...
Според ново проучване повече от половината от най-големите езера и
Коментари Харесай

Учени откриха защо езерата изчезват

Според ново изследване повече от половината от най-големите езера и резервоари в света са изгубили обилни количества вода през последните три десетилетия, като виновността за това се дължи главно на изменението на климата и несъразмерното потребление на вода, съобщи vesti.bg. 

Приблизително една четвърт от популацията на света живее в басейна на пресъхващо езеро, сочи изследването на интернационален екип от учени, оповестено в четвъртък в списание Science.

Макар че езерата покриват единствено към 3 % от територията на планетата, в тях се съхранява близо 90% от течната повърхностна сладка вода и те са съществени източници на питейна вода, напояване и сила, както и жизненоважни местообитания за животни и растения.

Но те са в неволя.

Водните равнища на езерата се двоумят в отговор на естествените климатични съмнения на дъждовете и снеговалежите, само че те от ден на ден се въздействат от дейностите на индивида.

В най-значимите езера по света се следи внезапен спад. Езерото Меад на река Колорадо в югозападната част на Съединени американски щати е намаляло фрапантно на фона на мегасуша и десетилетия на несъразмерна приложимост. Каспийско море, ситуирано сред Азия и Европа - най-големият вътрешен водоем в света - от дълго време понижава заради климатичните промени и потреблението на вода.

Намаляването на доста езера е добре документирано, само че степента на смяната и аргументите за нея не са толкоз задълбочено проучени, споделя Фангфанг Яо, водещ създател на проучването и гостуващ академик в Кооперативния институт за проучвания в региона на околната среда към Университета на Колорадо в Боулдър.

Изследователите са употребявали сателитни измервания на близо 2000 от най-големите езера и резервоари в света, които дружно съставляват 95% от общото количество вода в езерата на Земята.

Изследвайки повече от 250 000 сателитни изображения, обхващащи интервала от 1992 година до 2020 година, дружно с климатични модели, те съумяха да реконструират историята на езерата за десетилетия обратно.

Резултатите са " зашеметяващи ", споделят създателите на отчета.

Те откриха, че 53 % от езерата и резервоарите са изгубили обилни количества вода, като чистият спад е към 22 милиарда метрични тона годишно - количество, което създателите на отчета съпоставят с размера на 17-те езера Мийдс.

Повече от половината от чистата загуба на воден размер в естествените езера може да се припише на човешките действия и изменението на климата, се показва в отчета.

Докладът установи загуби в съхранението на езерна вода на всички места, в това число във влажните тропици и студената Арктика. Това допуска, че " трендовете за засушаване в международен мащаб са по-обширни, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя Яо.

Различните езера са били наранени от разнообразни фактори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР