Според ново проучване хората с дълъг COVID могат да изпитват

...
Според ново проучване хората с дълъг COVID могат да изпитват
Коментари Харесай

Два симптома на дълъг COVID, за които трябва да внимавате след тренировка

Според ново изследване хората с дълъг Коронавирус могат да изпитват отмалялост и болежка след продължителни интервали на извършения, за което са виновни биологичните промени в организма

Шокиращите констатации идват в миг, когато JN.1 - подвариант на Омикрон - се популяризира все по-упорито. 

Експертите обявиха, че от дългия Коронавирус в организма може да се образува тежки мускулни увреждания, митохондриални проблеми и микросъсиреци, което основава проблеми на тези, които упражняват всекидневно. 

" Това в действителност удостоверява, че разследване на заболяването се случва нещо неправилно вътре в организма ", разяснява доктор Роб Вуст, създател на изследването от Свободния университет в Амстердам. 

Министерството на здравеопазването и човешките запаси на Съединените щати е пресметнало, че от 7,7 до 23 милиона американци са развили дълъг Коронавирус в някакъв миг от пандемията, а доста от тези хора са съобщили, че изпитват утежняване на признаците след физически извършения. 

Проучването на Вуст е оповестено в списание Nature Communications. То е извършено измежду 25 пациенти с дълъг Коронавирус, които са имали проблеми след физически извършения, и 21 души, които са имали дълъг Коронавирус, само че са се възстановили изцяло. 

Според изследването всички пациенти са били здрави и в добра физическа форма преди да се заразят с вируса. Всички те са били в трудоспособна възраст. 

Two Covid symptoms to watch out for after exercise as new JN.1 variant rips through USA
— Gregg Toney (@gatgman)
Всеки от участниците е прекарал към 15 минути на велотренажор и са му взети кръвни проби и биопсия на скелетните мускули преди и след осъществяването на задачата.  

Проучването открива, че приблизително хората с дълъг Коронавирус са имали по-нисък потенциал за извършения от здравите участници.  

Изследователите разкрили, че хората с дълъг Коронавирус имат по-голям дял бели нишки в мускулите си - нишки, които съдържат по-малко структури, произвеждащи сила, известни като митохондрии, в клетките си. 

Вуст разяснява, че тези открития биха могли да обяснят, за какво хората с дълъг Коронавирус имат по-малък потенциал за физически извършения.

Проучването е открило също, че хората с дълъг Коронавирус имат повече скупчвания на протеин, наименуван амилоид, в скелетните си мускули, само че няма доказателства, че тези " микросъсиреци " блокират кръвоносните съдове. Освен това участниците с дълъг Коронавирус са имали доста повече увреждания на тъканите след подготовка и признаци, че организмът се пробва да ги възвърне. 

" Това може да изясни да вземем за пример мускулните болки, които тези пациенти изпитват след извършения ", разяснява специалистът. 

Той прибавя, че хората с дълъг COVID не би трябвало да се подлагат на интензивни извършения: " Това поврежда мускулите ви, утежнява метаболизма ви и може да изясни, за какво усещате мускулна болежка и отмалялост до седмици след упражнението. "   

Проучването допуска, че лекуванията, които усъвършенстват митохондриалното здраве, биха могли да бъдат от изгода за хората с дълъг Коронавирус. 

Статията има осведомителен темперамент. Консултирайте се с Вашия доктор, в случай че имате терзание за здравето си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР