Според ново проучване древноегипетските художници са били по-креативни, отколкото се

...
Според ново проучване древноегипетските художници са били по-креативни, отколкото се
Коментари Харесай

Художниците от Древен Египет са променяли своите произведения

Според ново изследване древноегипетските художници са били по-креативни, в сравнение с се е считало до момента, съобщи Агенция Франс Прес.


Използвайки нови техники за портативни изображения и химически разбор, интернационален екип от учени погледна по нов метод на картините в Долината на царете.

Досега египтолозите са считали, че изкуството в тези гробници е доста условно, спазващо избрани правила и употребяващо авансово избрани модели, които са били пренасяни върху стените.

Малък робот, движещ се пред изрисуваните стени, обаче употребява рентгеново, ултравиолетово и инфрачервено зрение, с цел да " прегледа " изкуството в дълбочина, сходно на медицински скенер, споделя Филип Валтер от Френския център за научни проучвания CNRS, съавтор на проучването, оповестено в списание PLOS One.

Върху изображение на Рамзес II, украсяващо гробницата на жреца Нахтамон, нарисувано към 1200 години пр.н.е., фараонът е изобразен отстрани, с огърлица и бижу за глава и държи жезъл.

Анализът на изображението обаче разкрива друга комбинация, което подсказва, че са положени старания за поправяне на истинското произведение.

" Не чакахме да забележим такива модификации на хипотетично доста официално изображение на фараон ", предопределено да бъде застинало във времето, споделя Валтер.

Подобни промени са открити и върху гробницата на благородника Менна, изобразен с ръце, протегнати към бога на мъртвите Озирис.

Анализът демонстрира, че позицията на една от ръцете е изместена, а в пигментите, употребявани за цвета на кожата, са направени промени.

Не е ясно какъв брой години са минали сред измененията и за какво са били осъществени, само че съгласно учените това е доказателство за " свободата на творчеството ".

Уолтър съпоставя този " персонален почерк " с този, който се следи при " великите художници от Ренесанса ", за които е потвърдено, че са правили корекции в работата си.

Филип Мартинес, другият съавтор на проучването от CNRS, съобщи, че в случай че се потвърди, че тази процедура е била нормална, това ще приближи фараонското изкуство до нашите " модерни естетически стандарти, подхранвани от гръко-римското изкуство ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР