Според новите промени в Конституцията прокуратурата и следствените органи ще

...
Според новите промени в Конституцията прокуратурата и следствените органи ще
Коментари Харесай

Депутатите решиха: ВСС се разделя на две, мандатът на главния прокурор се намалява

Според новите промени в Конституцията прокуратурата и следствените органи ще бъдат в системата на правосъдната власт. По този метод ще се подсигурява самостоятелен съд и отчетна прокуратура.

Депутатите взеха решение още ръководителите на Висшия касационен съд и Висшия административен съд да имат право единствено на един мандат за период от 7 години. Мандатът на основния прокурор се понижава от 7 на 5 години, без право на наново избиране.

" Досегашната фигура на основния прокурор ще смени функционалността си. Цялата теза за всевластието на основния прокурор към този момент спря да съществува ", безапелационен беше Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, ръководител на комисията по конституционни въпроси.

" Аз не мисля, че нашите сътрудници желаят страната да унижава себе си като впишем, че основният прокурор ще прави закононарушения. Аз персонално ще гласоподавам срещу този текст ", продължи той.

Никола Минчев от ПП-ДБ опонира, че задачата на сходен текст в Конституцията е да се даде конституционна опора за следствие на основния прокурор.

" Народно събрание от 80-а до 89-а година и в този момент е претърпяло развиване. При всичките рецензии то е на по-високо равнище от 80-те години. Ако се резервира болшинство към основния прокурор няма да се реализира смяна по тази причина, че основният прокурор има кадровата палка. Опитваме се да вземем тази кадрова палка ".

В новите текстове, записани в Конституцията, Висшият правосъден съвет се разделя на две - Висш правосъден съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове, от които множеството - 6, избирани от Народно събрание.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР