Според нови проучвания руснаците все по-рядко изразяват желание да се

...
Според нови проучвания руснаците все по-рядко изразяват желание да се
Коментари Харесай

Проучване: Само 32% от руснаците са готови да воюват за страната си

С подред нови изследвания руснаците все по-рядко показват предпочитание да се борят за страната си. 

Данните, събрани от и оповестени на 11 март, демонстрират, че в Русия 32% са подготвени да водят война за страната си, в случай че това се наложи - спрямо 59% преди десетилетие. 

Американската мултинационална компания за разбори и съвещания помоли страните по света да отговорят на въпроса: " Ако има война, в която взе участие (вашата страна), бихте ли били подготвени да се биете за страната си? "  

Проучването откри, че 20% от интервюираните в Русия не са подготвени да се бият за страната си, а 48% са дали отговор, че " не знаят ". 

" Но имайте поради, че този въпрос е заложен в страна, в която опълчването на войната е закононарушение ", показват от организацията. Това се отнася до закона, признат от съветския парламент през март 2022 година, който постанова затвор до 15 години за съзнателно разпространение на " подправени " вести за съветската войска.  

Кремъл употребява закона, с цел да се разправя с тези, които се отклоняват от версията на съветския президент Владимир Путин за войната, и се счита, че мнозина дават отговор непочтено на изследвания на публичното мнение по тематиката, страхувайки се от наказване. 

Публикуването на изследването на Gallup идва малко след двегодишнината от войната в Украйна, която стартира, когато Путин стартира пълномащабно навлизане в страната през февруари 2022 г. 

От организацията оповестиха, че в международен мащаб са интервюирани общо 46 138 души.  

Russians increasingly reluctant to fight for their country: poll
— Newsweek (@Newsweek)
" Във всяка страна представителна извадка от към 1000 мъже и дами беше интервюирана през интервала октомври-декември 2023 година персонално, по телефона или онлайн " , прибавят от организацията.  

Максимално допустимата статистическа неточност е ± 3-5%.  

Според предходни изследвания публичната поддръжка за спора е намаляла доста. 

През ноември 2023 година изследване на съветския център " Левада ", самостоятелна изследователска организация, основана в Москва, сподели, че 70% от руснаците биха подкрепили Путин, в случай че той реши да приключи спора. Центърът " Левада " организира анкета измежду 1608 души в цяла Русия от 19 до 25 октомври. 

Въпреки това, в случай че прекратяването на войната включва връщане на териториите, които Русия е окупирала и анексирала по време на спора, единствено 34% от интервюираните са декларирали, че биха подкрепили това решение, сочи изследването. 

Възможността за реализиране на спокойно съглашение сред Украйна и Русия е повдигана неведнъж. Миналия месец Путин уточни, че спокойно съглашение към момента е допустимо, когато беше интервюиран от някогашния водещ на Fox News Тъкър Карлсън в Москва. 

Кремъл уточни няколко условия, които не подлежат на договаряния, в това число че Киев би трябвало да одобри анексирането през септември 2022 година на четири от своите райони - Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие - след референдуми, свикани от Путин, които бяха приети за противозаконни от интернационалната общественост. 

Междувременно Украйна съобщи, че всяко спокойно съглашение би трябвало да разгласи тези анексии за невалидни и че Крим, който Путин анексира през 2014 година, би трябвало да бъде върнат на страната, предава Newsweek.  

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР