Според нов доклад повече от половината от населението на света

...
Според нов доклад повече от половината от населението на света
Коментари Харесай

Доклад: Половината от населението на земята ще страда от затлъстяване до 2035 г.

Според нов отчет повече от половината от популацията на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2035 година, в случай че не се вземат обилни ограничения. Атласът за 2023 година на основаната в Италия Световна федерация за битка със затлъстяването пресмята, че 51% от популацията на света, т.е. повече от 4 милиарда души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло през идващите 12 години. Според отчета процентът на затлъстяване се усилва бързо, изключително измежду децата и в страните с ниски приходи.

Данните са ``ясно предупреждение`` съгласно Луиз Баур, президент на Световната федерация за битка със затлъстяването, която съобщи, че политиците би трябвало да работят неотложно, с цел да предотвратят утежняването на обстановката. " Особено обезпокоително е да се види, че процентът на затлъстяване нараства най-бързо измежду децата и юношите ", сподели тя в изказване. " Правителствата и вземащите решения по целия свят би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да избегнат прехвърлянето на здравните, обществените и икономическите разноски върху по-младото потомство ", сподели тя.

Доц. Попова: Хората постоянно стават жертва на неверни показа за естественото за тях тегло

Според отчета затлъстяването при децата може да се усили повече от два пъти спрямо 2020 година и до 2035 година да доближи 208 милиона момчета и 175 милиона девойки.

Според федерацията разноските за обществото са обилни вследствие на здравните проблеми, свързани със затлъстяването: повече от 4 трилиона $ годишно до 2035 година, което се равнява на 3% от международния Брутният вътрешен продукт.

Авторите на отчета обаче обявиха, че не упрекват обособените хора, а насочат апел за разбор на обществените, екологичните и биологичните фактори, които благоприятстват това събитие.

В отчета се употребява показателят на телесната маса (ИТМ), който съставлява съотношението сред тежестта (килограми) и квадрата на височината в метри. Според Световната здравна организация (СЗО) показател на телесна маса над 25 значи наднормено тегло, а над 30 - затлъстяване. През 2020 година 2,6 милиарда души попадат в тези категории, което се равнява на 38% от популацията на света.

В отчета се заключава също по този начин, че съвсем всички страни, в които се чака да има най-голямо нарастване на затлъстяването през идващите години, са страни с ниски и междинни приходи в Азия и Африка, предаде .

Данните от отчета ще бъдат показани на лицата, вземащи решения в Организация на обединените нации, и на държавите-членки през идната седмица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР