Според нов анализ от 16 проучвания, стриктното спазване на средиземноморската

...
Според нов анализ от 16 проучвания, стриктното спазване на средиземноморската
Коментари Харесай

Средиземноморската диета - добра идея ли е

Според нов разбор от 16 изследвания, прецизното съблюдаване на средиземноморската диета може да понижи риска от сърдечни болести и гибел при дамите с близо 25%.

Източници на наситени мазнини

Кетоподобната диета може да бъде обвързвана с по-висок риск от сърдечни болести, съгласно ново проучване. " Това изследване добавя към този момент известното за изгодите от средиземноморската диета за сърдечносъдовата система, само че също така удостоверява, че тя може да бъде също толкоз потребна за дамите, колкото е известно, че е при мъжете ", споделя в имейл водещият създател Сара Заман, доцент в Центъра за приложни проучвания Westmead към Университета в Сидни.

По данни на Световната здравна организация сърдечните заболявания са най-големият палач на дами и мъже по света . Коронарната болест на сърцето убива повече от два пъти повече дами от рака на гърдата в Обединеното кралство, до момента в който през 2020 година един от всеки пет смъртни случая измежду дамите в Съединени американски щати е бил поради сърдечно заболяване.

Въпреки това малко проучвания на сърцето са били ориентирани особено към дамите, споделя Заман.

" Отдавна е известно, че средиземноморският метод на хранене е потребен за сърцето, само че е окуражаващо да забележим, че това проучване демонстрира, че когато преглеждаме дамите настрана от мъжете, изгодите се резервират ", споделя в изказване Виктория Тейлър, старши диетолог в Британската фондация за сърцето. Тя не е взела участие в изследването.

Зад разбора на средиземноморската диета

Анализът, оповестен в сряда в списание Heart, сплотява проучвания върху средиземноморската диета, като отделя детайлностите за дамите от мъжете. На дамите са дадени точки за по-висок банкет на потребни храни като зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и морски блага и по-нисък банкет на алено и модифицирано месо, които са част от средиземноморската диета.

Проучването откри, че при дамите, които най-стриктно съблюдават средиземноморската диета, рискът от сърдечни болести е с 24% по-нисък, а рискът от ранна гибел - с 23% по-нисък, в сравнение с при дамите, които съвсем не съблюдават диетата. Наблюдава се и спад на смъртните случаи от инсулт, само че той не е статистически важен, съгласно изследването.

" Развълнувана съм, че най-сетне виждам данни за дами, защото тези данни или не са показани, или са незадоволително безапелационни в предходни изследвания, с цел да работят еднообразно добре при дамите и мъжете ", споделя кардиологът доктор Роксана Мехран, която не е взела участие в изследването. Мехран, професор по медицина, управлява Интервенционалните сърдечносъдови проучвания и клинични изпитвания в Медицинското учебно заведение " Маунт Синай " в Ню Йорк.

Изследователите преглеждат броя на мъжете и откриват съвсем същите резултати: " При мъжете се следи 22% по-нисък риск от сърдечно заболяване и 23% по-нисък риск от гибел ", споделя Заман.

Това не е изненадващо, споделя доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот и хранене, който не е взел участие в изследването.

" Това, което знаехме за изгодите от средиземноморската диета до момента, не беше обвързвано с пола ", сподели той и добави, че сърдечносъдовите изгоди от висококачествената диета би трябвало да са идентични без значение от пола.

" Съответно това беше " потвърждаващо изследване ", което показва, че следените изгоди от средиземноморската диета при мъжете и дамите остават статистически устойчиви, когато като съществена подгрупа се преглеждат извънредно дамите ", сподели той по електронната поща.

Имаше и ограничавания - всички 16 изследвания бяха наблюдателни, което значи, че не могат да покажат причина и разследване, и нормално разчитаха на самоотчети за приема на храна, които неизбежно се въздействат от паметта, сподели Тейлър.

Ограниченията " са приети от създателите, които също по този начин предлагат да тълкуваме техните резултати с нараснало внимание, само че това също по този начин поддържа нуждата от повече проучвания, свързани с пола ", сподели Тейлър.

" Независимо от пола ви, здравословният метод на живот, който включва уравновесено хранене като средиземноморския вид диета, може да ви помогне да намалите риска от развиване на болести на сърцето и кръвоносната система и рисковите фактори за тях, като диабет вид 2, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол ", добави тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР