Според независимия „Левада“ център за социологически сондажи, над 80 на

...
Според независимия „Левада“ център за социологически сондажи, над 80 на
Коментари Харесай

Дегенерация на човешкото

Според самостоятелния „Левада“ център за социологически сондажи, над 80 на 100 от съветските жители поддържат войната на великодържавния бандитизъм в Украйна. Тази поддръжка – на каквото и да се дължи тя – е удостоверение за цялостното неявяване на морално възприятие и съзнание измежду подавляващото болшинство в съветското общество.

Тази недъгавост на човешкото качество е реализирана след епохи култивирана визия за „величие“, която през последните две десетилетия кулминира в систематична и гневна агитация за това по какъв начин Русия още веднъж е „обградена“ от врагове и „предадена“ от Запада.

На Германия й бяха нужни по-малко от 15 години (1919-1933) сред провалянето в Първата международна война и идването на нацизма на власт за гневна агитация по какъв начин Райхът е бил „предаден“, по какъв начин на Германия й е „забит нож в гърба“. Защо се учудваме на цялостната фашизоидна недъгавост на Русия, в която сходна масирана агитация тече от 30 години, а през последните 20 от тях тя е публична и все по-могъща теория за „цивилизационната уникалност“ и „историческата несправедливост“ и „предателство“ при разпада на Съветския съюз?

Всички ние, демократичният Запад наблюдавахме фашизирането на Русия под режима на Путин със спокойствието на хора, претърпяли цялостна историческа амнезия. Видяното и претърпяното при възхода на фашизма, нацизма и болшевизма от 20 век бе комфортно или даже лицемерно изтрито от нашето всеобщо схващане с цел да можем да следим умерено динамичната фашизация на Кремълския режим и на съветското общество.

Нито Грузия през 2008-ма, нито Украйна през 2014 година съумяха да разсънят предизвестието на историческия опит измежду водещите сили на Запада. За експанзията в Грузия Путин бе заплатен с отчета на Талявини, прехвърлящ виновността от агресора върху грузинската жертва. Скоро по-късно от Вашингтон предложиха на Путин re-set – стратегия за двустранни връзки, от които Русия печели доста без да има съответни интернационалните задължения.

Така дойдохме до експанзията в Крим и Донбас през 2014 година – още веднъж непредизвикана, още веднъж толерирана. Този път – с „Минските споразумения“, в които дуото Меркел-Оланд на процедура предоставиха в ръцете на Путин инструмента за разстройване на всеки опит за самостоятелна украинска държавност.

Търговията, енергийните доставки и „сдържането“ на великодържавното безсрамие оставаха приоритет на Европа и Америка във взаимоотношенията с Москва. Фашизоидните доктрини на Кремълския режим във връзка с интернационалния ред, на публичното устройство на Русия и Европа бяха подминавани с безмълвие за десетилетия, до момента в който не се трансфораха в ядро на путинизма като великодържавна платформа за експанзия.
Единствено избрани среди в източноевропейските посткомунистически общества не се уморяваха да предизвестяват Запада и света за още веднъж надигащата се великодържавна – имперска заплаха. Подиграваха им се, че „сънуват“ неприятни сънища от времената на комунизма.

Днес тези „лоши сънища“ са действителностите на Мариупол и Буча. В навечерието на кремълската експанзия против Грузия видният интелектуалец Александър Рондели се обърна към формалните представители на Запада – в това число към европейските посланици в Тбилиси: „Ние сме затворени в клетка с лудо пес. Умоляваме ви – отворете вратата на клетката (чрез интеграция в институциите на Запада), с цел да можем да излезем.

Вместо това вие стоите край клетката и непрекъснато ни упреквате, че не галим, не успокояваме и не „гушкаме“ задоволително пламенно гневното псе…“ Е, вместо да „пусне“ Грузия и другите постсъветски нации да излязат от клетката, светът пусна великодържавната фашизоидна експанзия отвън клетката и я трансформира в проблем на целия свят.
България е един от най-срамните образци за покорно примирие под ударните талази на великодържавното безсрамие.

У нас през последните две десетилетия обществената сцена е доминирана от масираната и истерична агитация на платената пета колона на путинизма, възпитала три генерации българи във неприязън към демократичните устои на Европа и Запада, в роботизирани наивници, очакващи „спасение“ от все по-открито заявената великодържавна експанзия.

Тази пропагандна – хибридна война пристигна в допълнение на масирания великодържавен надзор върху систематичната корупция по върховете на властта в България, осуетяващ и всеки опит за демонополизация на съветските енергийни доставки за нашата страна. Затова през днешния ден ние сме най-уязвимата на кремълска експанзия страна в Европа – в случай че не броим доброволното „съюзничество“ с Русия на прилежаща Сърбия.
Бог да елементарни почтените жертви на фашизоидната великодържавна експанзия в Буча, Харков, Мариупол и всички други градове и общности в Украйна! Живите затварят очите на мъртвите. Мъртвите отварят очите на живите…

Проф. Огнян Минчев, коментар във фейсбук
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР