Според неправителствения сектор инфраструктурните проблеми са сред основните причини за

...
Според неправителствения сектор инфраструктурните проблеми са сред основните причини за
Коментари Харесай

НПО секторът: Инфраструктурните проблеми са сред основните причини за тежките пътни инциденти у нас

Според неправителствения бранш инфраструктурните проблеми са измежду главните аргументи за тежките произшествия у нас. И през вчерашния ден след жестоката злополука сред джип и цистерна за газ край Ботевград специалисти алармираха за проблеми в правата сред селата Скравена и Люти дол. От Камарата на автомобилните превозвачи разясниха, че пътят е посипан с дупки и неравности.

По данни на Европейския център за транспортни политики произшествия стават най-вече по първокласни пътища с по една лента за придвижване във всяка посока. Сред проблемите са неприятна поддръжка - изтрита маркировка, дупки, които се отварят и не се ремонтират навреме, пропуски при мантинелите. И взор към черната статистика за жертвите по пътищата - от началото на годината близо 330 души са починали при пътни произшествия. Те са с 18 повече по отношение на същия интервал на предходната година. А тежките произшествия от януари са над 4000.

“По ранглиста на Световния стопански конгрес във връзка с качеството на пътната инфраструктура, България е на 95-о място след страни като Уганда и Зимбабве, а във връзка с жертвите на 100 000 души България е на второ място след Румъния ”, сподели Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според специалистите България към момента е надалеч от действителни ограничения за пътна сигурност, защото има доста нерешени инфраструктурни проблеми. С над 1000 произшествия през всяка от последните 5 години, правата Русе-Бяла се подрежда измежду най-натоварените и рискови у нас. При огромна част от случаите на пътя, който е част и от европейския транспортен кулоар Е-85, са потърпевши хора. Заради натоварения трафик през лятото и водачите с дълготраен стаж пътуват по тази права с изострено внимание.

" Този сектор е прекомерно стеснен, той не става за тази употреба, за която е бил очакван и там би трябвало да се построи автомагистрала или най-малко скоростен път ", сподели Диана Русинова.

В Кресненското дефиле, един от най-опасните, смъртоносни и рискови сектори, при започване на лятото бяха въведени нови правила за придвижването. Изпреварването в целия 16-километров сектор е изцяло неразрешено, а скоростта е лимитирана до 50 км/ч. В началото на юли от АПИ инсталираха и разграничителни колчета. Шофьори признават, че прекосяването през дефилето лишава малко повече време, само че се усещат по-спокойни до момента в който пътуват през по-острите завои.

Наблюденията на специалистите демонстрират, че в последно време се отделя повече внимание на почистването на храстите, които пречат на видимостта, само че остават проблеми като съществени пропуски с пътната маркировка, мантинелите и дупките.

" Пътищата убийци, както знаете, това са Е-79 Видин - Кулата, Русе - Маказа, най-вече първокласни пътища, които са с по една лента за придвижване във всяка посока, по-рядко към този момент стартират да стават произшествия по автомагистралите, въпреки че на автомагистрала Тракия да вземем за пример последно време зачестиха доста пасажерите произшествия поради извънредно натоварения трафик, неспазването на разпоредбите ", сподели Диана Русинова.

Друг проблематичен сектор е пътят Добринище - Гоце Делчев. Многото завои и честите свличания на земна маса затрудняват трафика, който през цялата година е претрупан поради курортите. Шофирането с несъобразена с пътните условия скорост е измежду най-честите аргументи за произшествия, изключително през зимните месеци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР