Според неотдавнашен доклад банковият гигант UBS прогнозира, че през тази

...
Според неотдавнашен доклад банковият гигант UBS прогнозира, че през тази
Коментари Харесай

Доларът губи влияние: Банките ще се сдобият със злато за $48 милиарда тази година

Според скорошен отчет банковият колос UBS предвижда, че през тази година търсенето на злато от страна на централните банки в международен мащаб ще нарасне, защото страните се отхвърлят от щатския $.

UBS чака през 2023 година централните банки да натрупат 700 метрични тона злато на стойност $48.74 милиарда.

Финансовият исполин уточни непрекъснатата инфлация и геополитическите опасения като съществени фактори, които стоят зад продължаващото струпване на злато от страна на централните банки през идващите месеци.

През 2022 година централните банки усилиха повече от два пъти покупките си на злато от 450 на 1,078 метрични тона, отбелязвайки най-високото годишно търсене от 1950 година насам.

Въз основа на данните за първото тримесечие на Световния съвет по златото централните банки са на път да придобият към 700 метрични тона злато през тази година, надхвърляйки междинната стойност от под 500 метрични тона от 2010 година насам.

Освен това UBS акцентира, че страните по света в този момент се двоумят дали да усилят запасите си в щатски долари след потреблението на американската валута като “оръжие ”.

Миналата година беше обявено , че Съединени американски щати и техните съдружници са замразили златни и валутни запаси на Русия на стойност $300 милиарда като част от глобите, наложени поради военния спор в Украйна.

UBS съобщи, че решението на Съединени американски щати да замрази съветските валутни запаси след войната може да има дълготрайно влияние върху държанието на централните банки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР