Според Министерството на труда през октомври инфлацията е намаляла до

...
Според Министерството на труда през октомври инфлацията е намаляла до
Коментари Харесай

Инфлацията от САЩ спадна повече от очакваното

Според Министерството на труда през октомври инфлацията е намаляла до 3.2%, което се дължи на спада в цените на бензина.

Икономистите, интервюирани от “ “, чакаха месечно покачване от 0.1% и годишен растеж на потребителските цени от 3.3%, което е сигнал за закъснение по отношение на септември.

Основните цени, изключващи променливите детайли, се очакваше да се покачат с 0.3% на месечна и с 4.1% на годишна база. Фактори като възстановяване на веригата на доставките след спирането на пандемията, които в началото подкрепиха намаляването на инфлацията, в този момент се смятат за “ниско висящи плодове ” от икономисти като Сара Хаус от Wells Fargo.

По-ниските цени на бензина, а точно спадът от $3.81 до $3.46 за галон, способстваха за цялостното закъснение на месечната и годишната инфлация. Въпреки напъните на Федералния запас да ограничи инфлацията, провокациите не престават, като Сара Хаус означи компликацията да се поддържа бързото закъснение.

Макар че инфлацията е намаляла от върховата си стойност от 9% през лятото на 2022 година, в последно време се появиха признаци за прекъсване на напредъка, изключително при разноските за жилища и автомобилни застраховки. Разходите за жилища, които са забележителен фактор, се покачиха с 0.6% през септември, като се опълчиха на по-ранните прогнози за продължаваща наклонност на намаляване.

Разходите за опазване на здравето, най-вече за здравно обезпечаване, които бяха спирачка за инфлацията, скоро може да имат противоположен резултат заради методологически странности.

Федералният запас, откакто увеличи лихвените проценти за битка с инфлацията, в последно време прекрати увеличението им в очакване на доказателства за продължаващо захлаждане. В неотдавнашна тирада ръководителят на Фед Джером Пауъл разочарова вложителите, като уточни опция за повишение на лихвените проценти при нужда, наблягайки на внимателното наблюдаване на икономическите условия.

Целта на Фед е “ “, намаление на инфлацията до към целевото ниво от 2%, без да се провокира криза. Настоящите вероятности наподобяват обещаващи, със доста закъснение на инфлацията, постоянен пазар на труда и устойчива обща стопанска система.

Въпреки това икономистите чакат евентуално стесняване на потребителските разноски, защото въздействието на повишението на лихвените проценти прониква, което може да забави растежа на работните места и заплатите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР