Според Михаил Горбачов - последния ръководител на СССР, разпоредил между

...
Според Михаил Горбачов - последния ръководител на СССР, разпоредил между
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: Нахлуването в Афганистан беше лоша идея от самото начало

Според Михаил Горбачов - последния началник на Съюз на съветските социалистически републики, разпоредил апропо и приключването на безславната руска военна акция в Афганистан - нахлуването на Съединени американски щати и съдружниците им в тази страна е било " неприятна концепция през цялото време ", съобщи Франс прес.

" Това бе неприятна концепция през цялото време, при все това Русия на първия стадий я поддържа ", съобщи той пред организация РИА Новости и добави: " Трябваше да се признае неуспехът още по-рано ". " Сега е значимо да се извлекат поучения и най-малкото да не се повтарят сходни неточности ", акцентира Горбачов.

Съюз на съветските социалистически републики остана 10 години в Афганистан, увлечен в спор, почнал с нахлуването на руските войски в азиатската страна през 1979 година Дошъл на власт през 1985 година, Горбачов откри страната си стопански изтощена, затънала в спора в Афганистан и неспособна да продължи оръжейната конкуренция. Той стартира политиката си на перестройка, с цел да преустрои руската система, а през 1989 година реши да изтегли руската войска от Афганистан.

Там последваха години революция и на власт пристигнаха талибаните, някои от които - приемници на муджахидините, воювали против руските сили.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР