Според Меркел ЕС трябва да изгради собствена облачна платформа и

...
Според Меркел ЕС трябва да изгради собствена облачна платформа и
Коментари Харесай

Меркел настоява ЕС да поеме контрол над дигиталната икономика

Според Меркел Европейски Съюз би трябвало да построи лична облачна платформа и понижи контрола на ръководство на персонални данни от американските софтуерни колоси като Гугъл, Amazon и Microsoft

Германският канцлер Ангела Меркел прикани Европейският съюз (ЕС) да поеме надзор над персоналните данни на жителите. Тя счита, че Европейски Съюз би трябвало да придобие цифрова самостоятелност, като построи лична облачна платформа и да понижи контрола на ръководство на персонални данни от американските софтуерни колоси като Гугъл, Amazon и Microsoft, оповестява Financial Times.

Речта й на конференцията на работодателите в Берлин през седмицата сподели до какъв брой осведомителната стопанска система се обрисува като полесражение в комерсиалните връзки сред Европейския съюз и Съединени американски щати. Канцлерът означи и терзанията на европейските страни, че съюзът може да бъде отслабен от преобладаващите на пазара американски компании в областта на събирането, обработването и анализирането на информация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проектът Gaia-X

В свои изказвания преди няколко години Меркел е подценявала силата на Съединените щати и Китай върху информацията. Сегашната й позиция идва единствено две седмици откакто Берлин разкри проектите си за план за европейско облачно пространство с името Gaia-X, описвано като " конкурентна, безвредна и надеждна осведомителна конструкция ".

Министърът на стопанската система на Германия Петър Алтмайер счита, че информацията на компании като Volkswagen и на немското вътрешно министерство се съхранява на сървърите на Microsoft и Amazon. Досега 40 немски компании са се съгласили да употребяват платформата Gaia-X, а тя би трябвало да бъде подготвена до края на годината. " Искаме да предложим на бизнеса, министерствата и държавните управления опцията да съхраняват данните си в Европа според транспарантни и чисто разпознаваеми стандарти ", споделя още Алтмайер. Той е един от главните радетели за това Европейският съюз да се отбрани от американските и китайски софтуерни колоси.

Бъдещето

Някои бизнес групи обаче гледат скептично на проектите на Алтмайер. Според Сузане Денел от немската лоби група Bitkom не е ясно по какъв начин ще бъдат обединени толкоз доста разнообразни играчи на пазара, кое ще притегли интернет доставчиците да се причислят към новата мрежа и дали тя в действителност ще предложи опция на към този момент съществуващите такива.

Ангела Меркел изрази терзанията си по време на икономическия конгрес в Давос предходната година, че европейците не са решили още по какъв начин ще се отнасят с данните си и че в случай че се забавят с решението, ще настъпят проблеми.

Френският президент Емануел Макрон споделя същата позиция. В изявление за The Economist предходната седмица ( " Капитал " го разгласява, тъй като стана извънреден представител на английското издание за България) той съобщи, че от бизнеса зависи дали ще се съгласи да работи с американски и китайски колоси по планове като 5G. Ако държавните управления разрешат това да продължи, то след 10 години никой няма да може да подсигурява осведомителна сигурност и да подсигурява кой, по какъв начин и по какъв метод обработва персоналните данни на жителите и компаниите, декларира Макрон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР