Според мащабно изследване на близнаци шизофренията е цели 80% генетична.

...
Според мащабно изследване на близнаци шизофренията е цели 80% генетична.
Коментари Харесай

Шизофренията е 80% генетична

Според огромно проучване на близнаци шизофренията е цели 80% генетична. Четири от пет случая могат да бъдат проследени до гени, които са наследени от родителите на детето.

Като са приложили нов статистически метод върху данни, събрани от повече от 30 000 двойки близнаци, учените са достигнали до най-точните досега резултати за рисковите фактори за заболяването.Това евентуално може да даде опция да се разпознават гените, които са виновни за наследяването на положението, и за неговото вероятно развиване.

Учените от университета в Копенхаген, Дания, са работили с голям размер данни, събрани от националния указател на близнаците, които е бил кръстосано смесен с данни от централния психиатричен указател. Данните са били за 31 524 двойки близнаци.

Близнаците са доста подобаващи за проучването и по-специално за достигането на отговор на въпроса дали шизофренията е била наследена от родителите или е резултат от фактори на средата. Така наречените еднояйчни близнаци наследяват едни и същи гени от родителите си.

Индивидуални гени, които са били свързвани с шизофренията в минали проучвания евентуално ще бъдат допълнени с още гени, които ще бъдат открити на база на новото проучване. Дори наследяването може да бъде усложнено от редактиращите резултати на епигенетиката, или пост-зиготни мозаечни разновидности, които се случват незабавно след оплождането.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР