Според Марк Твен има пет вида актриси - лоши актриси,

...
Според Марк Твен има пет вида актриси - лоши актриси,
Коментари Харесай

Романът Божествената ни потапя в света на неповторимата Сара Бернар

Според Марк Твен има пет типа актриси - „ неприятни актриси, търпими актриси, положителни актриси, велики актриси и Сара Бернар “. Със своите огнени коси и магнетично лъчение Бернар озарява театрални подиуми по целия свят в продължение на десетилетия. Покорява сърцата и на елементарния фен, и на царе и президенти. А в този момент още веднъж оживява сред кориците на романа „ Божествената “ от Кристофър Гортнър. Книгата излиза на български в новата Колекция „ Бунтарки “ на издателство „ Емас “, последвала първата „ бунтарка “ Мария Монтесори („ Учителка на новото време “ от Лаура Балдини). Те живеят в мъжки времена. Те не се помиряват с отреденото им място в кухнята. Те са предопределени за велики каузи и – разкъсвани сред любовта и предопределението си – се борят за равно място в обществото, в специалността и в историята. Те са оповестили протест на разпоредбите и на порядките. Без тях, дамите на XIX век, историята през днешния ден нямаше да е същата.

„ Ако злощастията подхранват гения, моят е изкован в пещта на детството ми. “ Така стартира разказът за неповторимата Сара Бернар – историята на една легенда. А самата Бернар споделя, че „ легендата побеждава историята “. Осемгодишната Сара попада за пръв път в Париж – отгледано от дойката си измежду зелените хълмове на Бретан, възслабичкото момиченце в този момент ще би трябвало да съжителства с майка си, куртизанката мадмоазел Жюли, която съвсем не познава. Но татко ѝ, въпреки да е отказал да узакони връзката с майка ѝ, е обезпечил средствата за образованието на извънбрачната си щерка.

И родената в низините на обществото Сара поема по пътя на образование на девойките от заможните фамилии – интернат в „ Отьой “, манастирско девическо учебно заведение. След което ѝ е обезпечена почтена зестра, с цел да се омъжи за заможен мъж. Но не това е фантазията на непокорната госпожица – погледът ѝ е вторачен в Консерваторията и висините на актьорската специалност...Една млада еврейкасе осмелява да сложи под подозрение и разпоредбите, и традициите. Ненадарена със съвършена хубост, само че благословена с артистичен жар и с безспорен гений, девойката дръзва да играе съгласно личното си виждане и да наложи своя метод не къде да е, а в бастиона на консерваторите, с цел да остави своя диря за поколенията. Бунтовната актриса, обожествяваната Сара Бернар.

Кристофър Гортнър е един от най-успешните създатели на исторически романи в света през днешния ден. Роден в Малага, Испания, от брака на испанка и американец, писателят се мести още като младеж в Съединени американски щати дружно със фамилията си, където живее до през днешния ден.

Магистър по изящни изкуства, Гортнър се посвещава на историята, като първите произведения са резултат от интереса му към ренесансовия интервал на Италия и Испания. Те му донасят международна популярност и през днешния ден са преведени на над 25 езика.

През последните години вниманието на създателя е ориентирано повече към облиците на велики дами от края на XIX – началото на XX век. В издателство „ Емас “ наскоро излязохароманите „ Императрица Мария Фьодоровна “ (поредица „ Известните дами в историята “, превод Емилия Ничева-Карастойчева) и „ Марлене в търсене на любовта “ (Колекция „ Музи “, превод Емилия Ничева-Карастойчева).

Още от КНИГИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР