Според лекарския съюз няма гаранция за сигурността на личните данни,

...
Според лекарския съюз няма гаранция за сигурността на личните данни,
Коментари Харесай

БЛС: Ако има достъп до пациентското досие чрез QR код, гаранция за защита на личните данни няма да има

Според лекарския съюз няма гаранция за сигурността на персоналните данни, в случай че се обезпечи достъп до пациентското досие посредством QR код, оповестиха от Българския лекарски съюз (БЛС). Достъпът по този метод до пациентското досие е част от предложения за нормативни промени, които през вчерашния ден бяха оповестени на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за едномесечно публично разискване. От БЛС показаха, че съществуват разнообразни, доста по-сигурни и работещи разновидности за следене и приемане на достъп до данните за предоставените услуги на жителите. От години разнообразни браншове, боравейки с персонални данни, употребяват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват жителите за осъществени услуги на тяхно име, допълниха от съсловната организация.

С препоръчаните промени се основава опция на всеки, който има смарт телефон или таблет, да има мобилен достъп до своето електронно здравно досие посредством активиране на особено потребителско мобилно приложение „ еЗдраве “ за достъп до електронното си здравно досие (еднократно сдвояване на досието с мобилното приложение) на мобилното си устройство. Сдвояването може да се прави от подготвени специалисти в районните здравни инспекции, от персоналните лекари, в случай че има техническа опция, в районните здравноосигурителни каси или в офисите на „ Информационно обслужване “ АД, се показва още в предложенията за промени.

От лекарския съюз са срещу вменяването на спомагателни немедицински действия на персоналните лекари. В съсловната организация считат за недопустимо и извънредно несвоевременно вменяването на спомагателни отговорности, които са напълно свързани с немедицинска активност и по никакъв метод не са част от диагностично-лечебния развой, осъществяван от персоналните лекари.

БЛС отхвърля да носи отговорност за приключването на сензитивна информация и счита препоръчаните промени в Наредбата за действието на Националната здравноинформационна система, свързани с активността на общопрактикуващите лекари, за недомислени и е срещу въвеждането им.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР