Според известния руски геополитик и евразиец Александър Дугин Русия е

...
Според известния руски геополитик и евразиец Александър Дугин Русия е
Коментари Харесай

Александър Дугин: Наблюдаваме раждането на нов световен ред!

Според известния съветски геополитик и евразиец Александър Дугин Русия е решила да постави завършек на остарелия еднополюсен международен ред и с цената на големи жертви да стартира процеса на основаване на нов многополюсен международен ред. Известно е, че руснаците оседлават постепенно конете, те са търпеливи хора. Но когато руснаците решат да работят, те карат бързо и стигат до края. Според Дугин това е началото на окончателния конфликт сред евразийската и англосаксонската цивилизации, сред обичайните и неолибералните полезности.

На 4 март 2022 година в Министерството на висшето обучение и просвета на Русия се организира панелна полемика сред съветския мъдрец, публицист, създател на съветската школа по геополитика и евразиец Александър Дугин и 40 задгранични публицисти, упълномощени да работят в Русия по тематиката „ Геополитическият декор на спора в Украйна.

„ Няма да приказвам за това кой е почнал всичко това, ще приказвам за какво се случи всичко това. Няма неутрални страни в геополитиката и на огромната шахматна дъска. Това, което се случва през днешния ден в Украйна, има геополитически и геостратегически темперамент. От години се опитваме да приказваме и да преговаряме със Запада на западен език, само че нищо не се получи, в този момент е моментът да стартираме да приказваме на съветски. Това е конфликт сред континенталните страни – Хартланд от една страна, против морските страни – англосаксонците от друга. Този конфликт беше неминуем, макар че Русия се опита да го избегне. Русия съзнателно наруши разпоредбите на играта на Голямата шахматна дъска, където съгласно англосаксонците има единствено един състезател „ Русия реши да премине в нахлуване “, счита Александър Дугин.

“През последните 15 години, с изключение на англосаксонците, на огромната шахматна дъска се появиха двама нови самостоятелни играчи, Русия и Китай, и ние сме очевидци на триполюсен международен ред. Макиндър в книгата си „ Географската ос на историята “, както и Бжежински в книгата си „ Голямата шахматна дъска “ пишат за значимостта на Украйна от геостратегически темперамент за Хартланда”, добавя той.

Според Дугин преди 30 години Русия приема западните неолиберални полезности и изоставя руските полезности, полезностите на Руската империя, а Русия и руснаците се пробват да бъдат като Запада. Но този опит се проваля.

„ Русия искаше да бъде наедно със Запада. Но Западът жестоко отхвърли Русия. Русия е избрала собствен личен път и с право. Самата Русия е цивилизация, учредена на християнски и обичайни фамилни полезности. Русия през днешния ден е изолирана от Запада с огромен остров-крепост. Но в предишното Русия е била изолирана и глобена доста пъти. В последна сметка Русия постоянно е печелила”, припомня Александър Дугин.

Според Дугин, както през цялата история, през днешния ден се води геостратегическа война сред морски против сухопътни страни. Морските страни не са единствено Западът, това са модерните технологии, капитализмът, свободният пазар, това е битка през цялата история сред Рим и Картаген, Атина и Спарта, Венеция и Византийската империя. Морските страни се основават на материални полезности, морска мощност с огромен брой колонии и стратегическо владичество на морските страни над сушата, където са моралът, военната земя, обичайните фамилни полезности, т.е. битката сред модернизма и традиционализма.

„ Франсис Фукуяма бърка, когато в книгата си „ Краят на света “, оповестена през 1992 година, той предвижда разпространяването на демократичната народна власт от западен жанр по света, което демонстрира края на социокултурната еволюция на човечеството и образуването на крайната форма на ръководство. Всичко се оказва неправилно. „ Самюел Хънтингтън беше прав, когато в книгата си „ Сблъсъкът на цивилизациите “ от 1996 година предсказа конфликта на цивилизациите, който се случва през днешния ден “, добавя Александър Дугин.

Според Дугин Русия е чакала прекомерно дълго, с цел да се намеси в делата на Украйна. От осем години Русия и Путин се надяваха, че договарянията и отстъпките ще решат казуса. Русия търпеливо изчака Съединени американски щати да запълнят вакума в Украйна, Съединени американски щати поеха контрола над Украйна и започнаха да уголемяват военната си инфраструктура. Украйна се трансформира в русофобска страна, където национализмът се надигна намерено, ориентиран против Русия. И Русия не можеше да допусне това. Преди Русия да реши да предприеме тази стъпка, Путин, дружно с политическото, военно и икономическо управление на Русия, възнамерява и създаде всички комбинации в тази комплицирана игра на шах, претегли всички плюсове и минуси. Неслучайно Путин организира срещи и договаряния на високо равнище с президентите на Китай, Индия, Иран, Бразилия, Турция, премиера на Пакистан, премиера на Унгария, президентите на Азербайджан и Казахстан. Русия се пробва да договаря със Съединени американски щати и НАТО за европейска стратегическа сигурност от 2007 година, по-точно след речта на Путин в Мюнхен. Русия предложи разнообразни разновидности и проекти за европейска стратегическа сигурност, само че вместо това Съединени американски щати продължиха да уголемяват НАТО до съветските граници, както и да разполагат военна инфраструктура на Съединени американски щати и НАТО покрай границата с Русия.

„ Известно е, че руснаците оседлават конете си постепенно и са толерантен народ. Но когато руснаците решат да работят, те карат бързо и стигат до края. Путин не е монархист, не е националист, не е болшевик, не е либерал. Той е геополитик – реалист и прагматик. Путин не желае да възвръща Съветския съюз или Руската империя, само че за Русия Беларус и Украйна са жизненоважни и от геостратегическо значение “, Александър Дугин.

Според Дугин вследствие на съветската военна интервенция в Украйна Съединени американски щати реализираха стратегическите си цели в Европа в кратковременен проект. НАТО е обединено както в никакъв случай до момента, Европа е под цялостен американски надзор и доминация. В Европа стартира процесът на русофобия. Срещу Русия се води осведомителна война на всички равнища. Но това не е стабилно в дълготраен проект. Русия към момента не е постигнала стратегическите си цели в Украйна. Когато Русия реализира своите стратегически цели, цялата тактика и политика на Съединени американски щати в Европа и Азия ще се разпадне. Русия не е сама в този спор със Запада, зад Русия стоят огромните и мощни страни от Азия, Южна Америка, Близкия изток и Африка. Всички те се борят за основаването на нов многополюсен международен ред и ще се възползват от тази опция. Войната в Украйна е късмет за континентална Европа да се освободи от англосаксонското въздействие и надзор. Когато Китай си върне контрола над Тайван, сигурно ще настъпи краят на англосаксонският международен ред и на неолибералните полезности.

Според Дугин разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е по-скоро геополитическа, в сравнение с идеологическа злополука и на полето на огромната геополитическа шахматна дъска Русия реши да почисти района от англосаксонското въздействие и да възвърне въздействието си. Украйна е последната фаза на борбата, която бележи началото на основаването на нов международен ред.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР