Според изследване на Лондонското зоологическо дружество най-малко една пета от

...
Според изследване на Лондонското зоологическо дружество най-малко една пета от
Коментари Харесай

Eдна пета от всички населяващи планетата влечуги са застрашени от изчезване

Според проучване на Лондонското зоологическо сдружение минимум една пета от всички населяващи планетата влечуги са застрашени от изгубване поради разрушаването на привичната им среда на обитаване, съобщи Би Би Си.

При това до 47% от влечугите са „ евентуално уязвими ”, настояват учените.

„ Рептилиите са доста значима частица в хранителната верига и като хищници, и като плячка ”, акцентира зоологът Моника Бом, която оглавява групата от откриватели.

Земята се населява от към 9500 типа влечуги, към които се отнасят крокодилите, змиите, гущерите, костенурките и туатарите.

Учените са анализирали риска от изгубването на 1500 животни от разнообразни региони по света, подбрани на инцидентен принцип.

Експертите открили, че извънредно застрашени са 12 на 100 от влечугите, което значи, че те могат да бъдат заличени в най-скоро време. Други 41% попадат в категорията " заплашен тип ", а 47 на 100 попадат в графата " уязвими ".

Заплахата за обособените типове е друга. Сладководните костенурки да вземем за пример са в доста по-голям риск в съпоставяне със сухоземните влечуги. Според учените 50 на 100 от костенурките са застрашени от изгубване.

Най-голяма заплаха има за типовете в тропическите региони, настояват специалистите.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР