Според изискванията на нормативната уредба парното в страната трябва да

...
Според изискванията на нормативната уредба парното в страната трябва да
Коментари Харесай

Как да подготвим радиаторите си за предстоящия отоплителен сезон?

Според условията на нормативната уредба парното в страната би трябвало да бъде обезпечено в периода от 1 октомври до 30 април. Това обаче не значи, че то се пуска и стопира автоматизирано на тези дати.

За всеобщо стартиране би трябвало да бъдат изпълнени законовите условия - три поредни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12°C и прогноза от Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките за трайно захлаждане. А за всеобщо прекъсване би трябвало да бъдат изпълнени законовите условия - три поредни дни със средноденонощна температура по-висока от 12°C и прогноза от Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките за трайно стопляне.

Във връзка с подготовката на идния отоплителен сезон 2022 г./2023 година " Топлофикация Русе " АД заяви, че е належащо хората по този начин да възнамеряват осъществяването на поправки по инсталациите в домовете си, че те да приключат преди началото на отоплителния сезон, с цел да се избегне източването на инсталациите след стартиране на отоплението, което води до редица проблеми във действието им.

За по-ефективна работа на системата и отбягване на нежелани последици от образуването на газови възглавници, като незадоволително стопляне на радиатори и други, експертите от сдружението поучават директно преди стартиране на отоплението да отворим вентилите на радиаторите си до край и ги оставим в това състояние 24 часа. Това се прави, с цел да може вътрешната отоплителна апаратура да се запълни оптимално добре и да се обезвъздуши.

Всяко отоплително тяло се обезвъздушава единствено за себе си. Така, че е значимо да бъде монтиран индивидуален обезвъздушител на радиаторите. Това ще ги защищити от формиране на газова възглавница, а от там и от неспособност за отмерено подуване на радиатора от водата, което от своя страна води до понижаване на топлинната му мощ и неспособност за качествено отопление на помещението. Индивидуалните обезвъздушители могат да бъдат автоматизирани или ръчни.

Експертите от русенската топлофикация поучават преди началото на отоплителния сезон да ревизирате уредите си за дялово разпределение (топломери и топлинни разпределители) и при съществуване на изгаснал апарат навреме да уведомите топлинния си счетоводител за подмяната му.

По отношение на инсталациите за битово гореща вода въпросът с обезвъздушаването също е настоящ. При множеството от построените съоръжения не е планувано обезвъздушаване. На процедура то се реализира през най-високата точка в инсталацията, която постоянно е смесителните акумулатори в жилището на последния етаж. Ако заради някаква причина в това жилища не се използва вода, надлежно няма обезвъздушаване и формираната въздушна възглавница стопира циркулацията на водата и от там се стига до появяването на познатия и нежелателен резултат " би трябвало да източвам доста вода, с цел да пристигна топла ". Препоръката на специалистите е за монтиране на обезвъздушител (ръчен или автоматичен) в наи-високата точка на инсталацията за битово гореща вода.

Проблем с битово горещата вода може да има и в инсталациите, където има инсталирани бойлери. Експертите предлагат надежно да изолирате бойлерите си от инсталацията за топла вода чрез качествена спирателна арматура, което би предотвратило проблеми с качеството на водата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР