Според изчисления на НАСА петметров обект се насочва към планетата

...
Според изчисления на НАСА петметров обект се насочва към планетата
Коментари Харесай

Учени признават, че е трудно да се открият астероиди преди приближаването им към Земята

Според калкулации на НАСА петметров обект се насочва към планетата ни един път годишно, а 50-метров - веднъж на хиляда години

Внезапното появяване на метеорит с размерите на дребен камион наоколо до Земята в четвъртък, въпреки и непредставляващ опасност за хората, демонстрира проблем в качествата за засичане на небесни тела, които фактически биха могли да причинят вреди, споделят астрономи, представени от Ройтерс.

НАСА от години дава приоритет на откриването на метеорити, които са по-големи и евентуални рискови от 2023 BU - дребна галактическа канара, която в най-близката си точка беше на 3600 километра от земната повърхнина, много по-късо разстояние от множеството геостационарни спътници в орбита.

2023 BU е най-после на група от небесни тела от 5 до 50 метра в диаметър, в това число и такива с размери на олимпийски басейн. Подобни обекти е мъчно да бъдат открити, до момента в който не се приближат доста до Земята. Това усложнява всички старания за предварителна подготовка за реакция на приближаващо рисково небесно тяло.

Вероятността за удар на Земята с галактическа канара - метеор, с сходни размери при нахлуване в атмосферата, е относително дребна. Според калкулации на НАСА петметров обект се насочва към планетата ни един път годишно, а 50-метров - веднъж на хиляда години.

С актуалните си благоприятни условия обаче астрономите не могат да видят сходно тяло дни преди да се насочи към Земята.

" Не знаем къде са множеството метеорити, които могат причинят от локално до районно опустошаване ", споделя Терик Дейли, планетарен академик в Лабораторията по приложната физика " Джон Хопкинс ".

Инцидентът с астероид през 2013 година край Челябинск в Русия е събитие, което се случва един път на 100 години, настояват специалистите на НАСА. Тогава се образува ударна вълна, която счупи десетки хиляди прозорци и нанесе вреди на стойност 33 милиона щатски $, само че никой не видя идващото небесно тяло, преди да навлезе в атмосферата на Земята.

Някои астрономи считат за непотребен риск да се разчита единствено на статистически вероятности и оценки за метеоритите, когато могат да бъдат усъвършенствани опциите на НАСА за разкриване.

" Колко доста естествени рискове има, за които бихме могли да вземем ограничения и да предотвратим за един милиард щатски $? Не са доста ", споделя Дейли, чиято работа се концентрира върху отбраната на Земята от рискови метеорити.

Едно от главните усъвършенствания в арсенала на НАСА ще бъде NEO Surveyor (Near-Earth Object Surveyor) - галактически телескоп за 1,2 милиарда щатски $, който е в развой на разработка. Той ще може да следи необятен периметър за метеорити. Съоръжението ще има доста преимущество пред днешните наземни телескопи, чиято работа се попречва от дневната светлина и земната атмосфера.

Този нов уред ще помогне на НАСА да реализира цел, сложена от Конгреса на Съединени американски щати през 2005 година: да открие 90 % от метеоритите, чиито размери са над 140 метра или задоволително огромни, с цел да унищожат от район до цялостен континент.

" Със Surveyor в действителност се фокусираме върху откриването на метеорит, който би могъл да направи един ден неприятен за доста хора ", изяснява Ейми Майнзър, която работи по плана за галактическия телескоп. " Но също по този начин имаме задача да се сдобием с добра статистика за по-малките обекти до размерите на този от Челябинск ".

НАСА изостава с години при осъществяването на поставената от Конгреса цел, която трябваше да бъде изпълнена до 2020 година Космическата организацията на Съединени американски щати предложи предходната година да понижи с три четвърти средствата за телескопа за 2023 година и изиска двегодишна пролонгация - до 2028 година, за изстрелването му, " с цел да се поддържат по-приоритетни задачи " в други елементи от научното портфолио на организацията.

Откриването на метеорити закупи по-голямо значение през предходната година, откакто НАСА сполучливо тества благоприятни условия за отклонение на евентуално рисково небесно тяло от конфликт със Земята. Демонстрацията ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test (DART) - Тест за пренасочване на двоен астероид) за първи път удостовери съществуването на способ за планетарна отбрана.

" NEO Surveyor е от изключителна значимост изключително в този момент, откакто ДАРТ сподели, че в действителност можем да създадем нещо ", споделя планетарният академик Терик Дейли.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР