Според HPCwire, Обединеното кралство е посочило Единбург (столицата на Шотландия)

...
Според HPCwire, Обединеното кралство е посочило Единбург (столицата на Шотландия)
Коментари Харесай

Обединеното кралство ще изгради екзаскейл суперкомпютър в столицата на Шотландия

Според HPCwire, Обединеното кралство е показало Единбург (столицата на Шотландия) като желан град за разполагане на нов суперкомпютър от клас „ екзаскейл “. Очаква се този обект да се трансформира в една от най-мощните НРС-платформи (платформа за високопроизводителни изчисления) в света.

Поради Брекзит Обединеното кралство напусна Европейското взаимно дружество за развиване на високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU), в чието основаване участваше интензивно. В същото време страната независимо развива направлението Национална разузнавателна служба: по-конкретно, по-рано беше казано, че Обединеното кралство има намерение да сътвори суперкомпютър въз основата на локални чипове за съвсем 1 милиард $.

Екзаскейл системата, която ще бъде ситуирана в Единбургския университет ще може да извършва комплицирани работни натоварвания и да подкрепя значими проучвания в региона на сигурността и развиването на изкуствения разсъдък. Очаква се новото изчислително оборудване да бъде към 50 пъти по-мощно от суперкомпютъра Archer2, който също се намира в Единбург: тази система има продуктивност от 19,54 Pflops и пикова продуктивност от 25,80 Pflops.

Реализацията на плана ще докара до основаването на спомагателни работни места в Единбург. Като цяло се чака самодейността да усъвършенства потенциала на Обединеното кралство в региона на научните проучвания, технологиите и нововъведенията. Освен това, машината Isambard-3, ситуирана в Бристол ще се трансформира в една от най-мощните машини в Европа през тази година, а NexGen построява свръхмощна машина с изкуствен интелект – и двата плана се правят оценка на към 1 милиард $.

Междувременно участниците в EuroHPC JU построяват първия в Европа суперкомпютър от клас екзаскейл – комплекс, наименуван Jupiter. Тази система ще употребява неназовани ИИ-ускорители от NVIDIA и енергийно ефикасни високопроизводителни процесори SiPearl Rhea Arm.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР