Според Европейския здравен профил всеки седми българин е неосигурен. Ние

...
Според Европейския здравен профил всеки седми българин е неосигурен. Ние
Коментари Харесай

Грижи ли се държава за безплатното детско здравеопазване

Според Европейския здравен профил всеки седми българин е неосигурен. Ние доплащаме най-вече и то най-вече за медикаменти. Доктоите и сестрите ни са по-малко от тези в Европа. Половината от четирите милиарда лв. на Здравната каса се харчат още веднъж за медикаменти и болнична активност. А за безплатното опазване на здравето на децата ни се заделят сред 11% и 13% от бюджета, оповестява .

В България всички деца са здравноосигурени, а някои от тях са обезпечени в допълнение посредством фондове, към които родителите са включени. Всяко дете има собствен персонален доктор, който би трябвало да го лекува по програмата „ Детско опазване на здравето ” гратис, като профилактика и ваксини. Една от тези е доктор Гергана Николова, която има 2000 пациенти, от които 800 деца.

„ Големият проблем в нашето опазване на здравето е, че при децата медикаментите са скъпи и една рецепта излиза от порядъка на 100-120 лева Ако имате две или три деца, представете си това, умножено по две или три. Имам майка, която има пет деца. Пробите, които вършим на децата не се заплащат от Здравната каса и това би трябвало да бъде направено от джоба на родителя ”, изяснява доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор.

От тази година всеки педиатър получава към този момент не 1.35 лева, а 1.85 лева за всяко записано дете.  Сега в България работят 2 272 педиатри като по-голямата част от тях са в предпенсионна възраст. Най-малко са в Разград и Смолян, а най-вече в София-град. Младите лекари желаят да лекуват деца, само че в огромните отделения, където има какво да научат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР