Според Европейската прокуратура общите щети, нанесени през 2022 г. на

...
Според Европейската прокуратура общите щети, нанесени през 2022 г. на
Коментари Харесай

Измами с еврофондове ощетили бюджета на ЕС с €5 млрд.

Според Европейската прокуратура общите вреди, нанесени през 2022 година на бюджета на Европейски Съюз заради злоупотреби с еврофондове, се равняват на 5 милиарда евро.

Това се споделя в на платформата за журналистически следствия Follow the Money („ Проследете парите “). 

Тази сума доста надвишава докладваната на Европейската комисия от страните членки. Тя възлиза на 300 милиона евро.

„ Трябва да приемем, че преди основаването на Европейската прокуратура Европейска комисия не е знаела за съществуването на над 90 на 100 от подозрителните случаи, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз, разследвани от националните прокуратури “, съобщи наскоро основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши.

Същевременно публикацията съдържа съществени рецензии против ОЛАФ – Службата на Европейски Съюз за битка с измамите. Авторите оприличават ОЛАФ с куче, което нито лае, нито хапе.

За разлика от Европейската прокуратура, която може да преследва за закононарушения пред националните съдилища, ОЛАФ единствено прави рекомендации на страните членки на Европейски Съюз. Тези рекомендации обаче рядко водят то каузи.

Красноречив е фактът, че до момента в който Европейската прокуратура е почнала 865 следствия за злоупотреби с еврофондове през 2022 година, ОЛАФ е почнала единствено 192.

Освен това като част от Европейската комисия ОЛАФ не е изцяло самостоятелна. Европейската прокуратура няма този проблем.

Двете институции съществуват, с цел да работят дружно, се отбелязва в публикацията. Но към този момент нещата въобще не вървят безпрепятствено.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР