Според епидемиологичните данни случаите на коронавирус намаляват, колкото и това

...
Според епидемиологичните данни случаите на коронавирус намаляват, колкото и това
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Изпращаме Covid-вълната с празни болници

Според епидемиологичните данни случаите на ковид понижават, колкото и това да е върхът на един айсберг, въпреки всичко виждате, че върхът понижава. Това съобщи доцент Любомира Николаева-Гломб, от Националния център по заразни и паразитни заболявания, в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “.

„ Това никога не значи, че няма да има и последващи талази. Краят на дадена вълна – всички сме били на морето, знаем, че след една вълна идва последваща. Въпросът е да се държим по този начин, че вълните да бъдат тъкмо като тази, която сега изпращаме – с релативно празни лечебни заведения, с ненапрегната здравна система и с отговорно държание на цялото ни общество “, изясни тя

Имаме 30% имунизирано население, доста огромна част от останалите 70% е преболедувала някаква форма на инфекцията със SARS-CoV-2, т.е. много огромна част имаха някакъв предстоящ имунитет, добави вирусологът.

Обикновено реинфекциите, повторните инфекции и инфекциите при имунизирани протичат доста по-леко. Така че може би това също е част от особеностите на тази вълна – че тя протичаше с релативно по-лека клинична картина.

Като споделям по-лека, това се отнася по нашите лекарски критерии „ леки “, тъй като доста хора се оплакваха, че дни наред не се усещаха добре. Доколкото има разлика от индексния вид, този първият, който пристигна от Ухан – в този момент инфекцията е по-локализирана в горните дихателни пътища, доста ангажирана е носоглътката, гърлото, хрема.

Тази загуба на усет и подушване към този момент не е толкоз водещ признак. Т.е. протичането е релативно леко, по-леко и локализирано в горните отдели на дихателната система, до момента в който първоначално водещото беше най-вече пневмониите, пневмонитите, които са в долните отдели на дихателната система “.

„ Независимо, че протича по-леко, има една група хора, които са извънредно чувствителни към инфекциите на дихателните пътища и могат да се влошат бързо. И това го виждаме, към 50 индивида и сега са с потребност от интензивни грижи.

Така че който е с съпътстващи болести, би трябвало да взема нужните ограничения, без значение че като цяло заболяването наподобява по-лека. Да, тя може да е по-лека, само че заразява доста повече хора и дребен % от доста хора също може да бъде огромна цифра. Т.е. да внимават хората с съпътстващи болести “, посочи доцент Гломб.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР