Според експресно национално представително проучване на Алфа Рисърч, 45% от

...
Според експресно национално представително проучване на Алфа Рисърч, 45% от
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 45% от хората искат НС да подкрепи правителството на Габровски, 38% са против

Според експресно национално представително изследване на " Алфа Рисърч ", 45% от хората считат, че е добре за България Народно събрание да поддържа държавното управление на проф. Габровски, 38% са на противоположното мнение. 17% дават отговор, че не могат да преценяват.

На участниците в анкетата, извършена по искане на Българска национална телевизия, е заложен следният въпрос: " Според вас, добре ли ще е за България Народното събрание да поддържа държавното управление, препоръчано от проф. Габровски? "

Номинираният за министър председател с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски през днешния ден предложи своя проектокабинет на президента Радев. В него доминират специалисти, част от които са били министри, заместник-министри и началници на организации в служебни кабинети, в държавното управление на Тройната коалиция, както и кабинетите на Кирил Петков, Бойко Борисов и Пламен Орешарски.

С избора си на състав на Министерския съвет професор Габровски стартира концепцията за надпартиен кабинет и пробва да построи мост към парламентарни партии, които досега не дават безапелационен отговор дали считат да го поддържат.

Той дефинира министрите, на които се е спрял като екип от работещи специалисти без ярка политическа багра, които са заемали управителни позиции.

Според социолога Боряна Димитрова от " Алфа рисърч ", има две съществени аргументи ГЕРБ да предложат проектокабинет и първата е отговорността им като мандатоносител.

" ГЕРБ неведнъж обявиха, че упованието на техните гласоподаватели и на българските жители е да се предложи кабинет и към този момент оттова нататък да се тества дали той ще получи поддръжка или не. Абдикирането от тази отговорност би означавало много съществени упреци за тях. " – разяснява тя.

Предсрочни избори през март няма ни отведат доста по-далеч и би трябвало да се търси друг излаз, уточни още Димитрова.

Според политолога Любомир Стефанов, експертните държавни управления са бягство от политическа отговорност.

" Нито един от тези хора, които несъмнено имат своите качества, нямат политическа отговорност, тъй като не са избирани - респективно кой ги е предложил тях? Гражданите като вероятно се съгласят, тъй като и тях никой не ги е питал - коя партия носи отговорността за мандата на ГЕРБ - качил се е някой на коледната шейна на ГЕРБ сега и се вози към елхата с дарове. " – разяснява той.

По думите му не е ясно кой ще желае отговорност на кабинета за дейностите му.

Боряна Димитрова уточни, че това ще е обвързване както на мандатоносителя, по този начин и на партиите, които вероятно биха подкрепили това държавно управление.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР