Според експерти фталатите могат да увредят репродуктивната система и черния

...
Според експерти фталатите могат да увредят репродуктивната система и черния
Коментари Харесай

Лабораторен тест показа наличие на много опасни химикали в кукли – ВИДЕО + СНИМКИ

Според специалисти фталатите могат да увредят репродуктивната система и черния дробВидео: btv

„ След опит на bTV и направени лабораторни проучвания, които намират рискови химикали в детски играчки, ДАМТН ще алармира здравното министерство. “ 

Това сподели в студиото на „ Тази заран “ Мирослав Йотов – Държавна организация за метрологичен и механически контрол.

 Според специалисти фталатите могат да увредят репродуктивната система и черния дроб

Опасните вещества фталати, открити в кукли, могат да увредят репродуктивните функционалности и да повредят черния дроб, споделят експерти.

Снимка: bTV

В Система за бързо обявяване на европейско равнище има 394 сигнала за опасни играчки, за наличие на химикалите – 169, за фталати – 92, за кукли 61 предизвестия. Става дума за сериозна заплаха за съществуване на фталати. Те, по разбиране и на лекари, и на химици, нанасят доста съществено проваляне на здравето на децата като репродуктивни проблеми, могат да обиден и черния дроб.

Влизаме в ролята на клиенти и посещаваме няколко търговски обекта, от които купуваме играчките за лабораторния тест. В всеобщия случай произходът на стоката е Китай.

Снимка: bTV

Влизаме и в огромни, профилирани магазини за детски артикули. В тях претенциите за качество, само че и за цена са други.

След няколкочасов пазар стигаме и до лабораторията, която е акредитирана да прави химически разбор на детски играчки.

Снимка: bTV

Спираме се на 10 продукта в друг ценови клас. От най-ниския до междинния и избираме главно детски кукли. При тях рискът от съществуване на химикали е най-голям – считат специалисти.

Решаваме на какъв химически разбор ще подложим играчките. В пластмасовите кукли най-често „ светват “ т.нар. фталати. Токсични и мощно лимитирани за влагане химикали, само че доста желани от производителите, тъй като смекчават пластмасата и вършат играчката по-пластична и приятна за децата.

Снимка: bTV

„ Съгласно правилник RЕАCH има ограничаване за 7 броя фталати, което е според от приложението на играчката. 0,1 % не би трябвало да надвишава наличието на фталати в играчката “, споделя доктор Александър Петров – шеф на лабораторията.

„ С развиването на науката се откри, че фталатните пластификатори влияят на възпроизводителните качества на човешкия организъм. При пипане те извънредно елементарно минават през кожата и навлизат в организма. Третият метод е децата, обикновено е да гушкат куклата, да дъвчат елементи и непосредствено през храносмилателния тракт да навлизат тези фталати “, обясни инж. Майя Стойчева – изпълнителен шеф на лабораторията, инженер – химик.

Снимка: bTV

Преди да навлезем в същинската част на проучването обаче четем етикета и сравняваме играчките с просто око. Всичките имат така наречен „ C. E “ маркировка, която би трябвало да подсигурява, че продуктът дава отговор на европейските условия за сигурност. Дали е по този начин ще откри лабораторния тест.

„ Самата екстракция е към два часа. След това се дефинира самото количество на пластификатора в проценти “, споделя инж. Диана Карабельова – лаборант.

Снимка: bTV

Има ли корист с вредни химикали става ясно на идващ стадий от проучването.

„ Ето това е външният тип на тестът след екстракция. Тя наподобява в този тип. Разтворен е пластификаторът и е подложен в мерителна колба “, изясни инж. Карабельова.

Пластификатор, фталат, омекчител… всичко това значи едно. Използване на химикали, само че значима е дозата. Спазена ли е тя и има ли опасни играчки сред тези, които сме купили, разбираме едвам след няколко дни обстойни лабораторни разбори.

А европейският правилник RЕАCH за ограничението на фталати в детските играчки е пределно явен и важи за всички страни членки:

Снимка: bTV

„ Забранява се употребата им като вещества и смеси, поотделно или в комбинация от фталатите… в концентрация равна на или по–висока от 0,1 масови процента от пластифицирания материал в детски играчки “ …

Нашите резултати обаче демонстрират в пъти превишени стойности и нарушавания на наредбите.

„ От 4 пъти над нормата до 360 пъти над нормата! “, споделя инж. Майя Стойчева – изпълнителен шеф на лабораторията, инженер – химик.

– Можем ли да се доверим на тези резултати?

– Ние имаме акредитация и категорично гарантираме за всеки един от тях.

Снимка: bTV

Истински рекордьор е най-малката и най-евтината кукла, с цена от 2 лв., само че с над 36 % токсични химикали в себе си. Или 360 пъти над нормата. Фталати се откриват и в други елементи на тялото й.

Снимка: bTV

В още една от куклите стойностите надвишават неведнъж позволените 0,1 % и стигат до над 31 на 100. 310 пъти над нормата.

Снимка: bTV

Почти същият е случая и с розово бебе – играчка. Тук равнищата на Бис Дуо етилхексиловия фталат са още веднъж към 30-те % и прекомерно рискови за децата.

Снимка: bTV

В още две от изследваните кукли, в по-ниския ценови клас, лабораторните тестове откриват обилни количества нездравословна химия, която елементарно може да премине през кожата на децата и да влезе в техния организъм.

Снимка: bTV

Цената не може да бъде поръчител за качество и сигурност демонстрира още нашето проучване, тъй като в по-скъп артикул, лабораторните тестове също откриват нарушавания и превишени равнища на химията, въпреки и не толкоз фрапантни – само че 4 пъти над нормата.

В Същото време при доста по-евтини играчки за баня, които сме привикнали да назоваваме гумени – наличието на фталати е в граничните стойности от 0,1 % и тълкуванието е в границите на статистическата неточност.

„ Обикновено би трябвало да важи правилото колкото по-скъпо, толкоз по-хубаво, само че в България не се съблюдава това предписание. Има и скъпи кукли, които не дават отговор на условията “, споделя инж. Стойчева.

Снимка: bTV

И тази година редица европейски страни са алармирали за открити опасни играчки на националните си пазари. За съществуване на рискова химия и фталати сигналите са над 100 на брой.

Снимка: bTV

При нас, от 10 изследвани продукта, нарушавания са открити в 7. В останалите 3 играчки фталати не се откриват.

Снимка: bTV

„ Не ме изненадват резултатите от лабораторния тест на bTV, тъй като при изследвания, които сме правили в Центъра по обществено здраве и разбори сме виждали, че има нараснали количества фталати в детски играчки. Нарушенията са доста съществени “, сподели Доц. Валентина Бандасарян – НЦОЗА.

Тя изясни, че фталатите не са химически свързани с пластмасата и се отделят непрекъснато, което значи, че даже и да не попадат в устата на децата при дъвчене, в самия въздух в стаят може да се отделят дълго поради температура и други фактори.

„ Имат главно влияние върху репродуктивна система при момчета, самата репродукивна функционалност може да засегне, както и да провокират тумори в черния дроб “, сподели още специалистът.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР