Според древногръцката митология Златното руно е златна овча кожа от

...
Според древногръцката митология Златното руно е златна овча кожа от
Коментари Харесай

Митa за Язон взима Златното руно

Според древногръцката митология Златното руно е златна овча кожа от овена, на чийто тил Фрикс и Хела - децата на цар Атамант и богинята на облаците Нефела, избягали през морето от мащехата си Ино. В Колхида Фрикс го пренесъл в жертва на боговете, а колхидците го пазели благодарение на змей, който не заспивал и бълвал огън, с цел да го пази.

За да донесат това вълшебно руно в Йолк, аргонавтите, водени от Язон, трябвало да преодолеят невъзможни трудности. Стигайки обаче в Колхида, те се убедили, че напълно сами не могат да вземат руното. Помощта трябвало да пристигна от магьосницата Медея, която била щерка на цар Еет.

Пронизана от стрелата на богиня Афродита, Медея се влюбила в Язон и решила да му помогне да вземе руното. И когато нейният татко - царят на Колхида Еет, наследник на господ Хелиос, който пазел златното руно, сложил на Язон задачата да изоре равнищата на Арес с биволи, бълващи огън, да я засее със зъбите на дракона, погубен от Кадъм, да убие войните, които ще се родят от тези зъби, с цел да получи Златното руно, Медея научила Язон на всички вълшебства, с които да извърши задачата сполучливо.

Еет се досетил, че единствено щерка му може да е помогнала на Язон и по тази причина решил да го убие. Медея схванала замисъла на татко си и отишла скрито през нощта при аргонавтите, с цел да накара Язон да я придружи до свещената гора на Арес, където висяло руното, с цел да вземе скрито и да избягат.

Пристигайки на мястото, те видели, че всичко в близост е мрачно, единствено руното блестяло, окачено на свещеното дърво. Но страшният змей, който пазел тази светиня, също бил там и бълвал огън против пришълците. Медея обаче съумяла да го приспи със заклинания и вълшебни билки.

Когато драконът задремал, Язон откачил Златното руно и се върнал на кораба Арго, където го чакали аргонавтите. Те бързо се качили на кораба си и отплавали от Колхида, преди Еет да разбере за случилото се. С тях отпътувала и Медея.

Рано на другата заран Еет схванал измамата, с която Язон откраднал руното на златния овен благодарение на щерка си, и заповядал бегълците да бъдат преследвани и догонени, а на чело на преследвачите застанал синът на Еет - Абсирт.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР