Според доклада на Комисията по разузнаването към Сената, който беше

...
Според доклада на Комисията по разузнаването към Сената, който беше
Коментари Харесай

Според доклад на Сената WikiLeaks вероятно са били наясно, че подпомагат руското разузнаване |

Според отчета на Комисията по разузнаването към Сената, който беше оповестен през днешния ден, евентуално екипът на WikiLeaks е бил наясно, че подкрепят опитите на Русия да се повлияе на изборите в Съединени американски щати през 2016 година в интерес на настоящия президент Доналд Тръмп, написа Ройтерс. Това е финалният отчет на Сената, с който се поставя завършек на огромното следствие за съветската интервенция в президентските избори, почнало през януари 2017 година

Във финалния отчет от 1000 страници на Сената, който е и най-детайлният до момента, излиза наяве още, че някогашният ръководител на акцията на Тръмп - Пол Манафорт, си е сътрудничел с руснаци, в това число и с олигарха Олег Дерипаска, преди, по време и след изборите. Комисията твърди още, че позицията на Манафорт и близостта му с Тръмп са основали благоприятни условия за Русия, а “достъпът му на високо равнище и готовността да споделя информация с хора, тясно свързани с съветските разследващи служби... са представлявали сериозна контраразузнавателна опасност ”.

В отчета написа още, че " Докато GRU и WikiLeaks разгласяват документи, екипът от предизборната акция на Тръмп се стреми да усили оптимално въздействието въздействието им ”. Според Комисията: “За тази цел екипът на Тръмп подхваща дейности за приемане на авансово уведомление за изявленията на WikiLeaks свързани с имейлите на Клинтън; подхващат стъпки за приемане на вътрешна информация за наличието на изявленията, а откакто WikiLeaks разгласява информация, те основават тактики за разпространение и шерване на материалите. ”

Освен това евентуално е съществувала огромна мрежа от контакти сред съветници от щаба на Тръмп и съветски държавни чиновници, написа Ню Йорк Таймс. Според американското издание през 2016 година, синът на президента - Доналд Тръмп - младши, и Джаред Къшнър са се срещали с хора със “сериозни връзки в съветското държавно управление ”, както и с хора от съветското разузнаване в “Тръмп тауър ” през 2016 година

Според отчета хора от съветските служби от края на 2016 година най-малко до януари 2020 година “последователно популяризират дезинформации, които целят да дискредитират следствията за намесата на Русия в изборите през 2016 година, както и че популяризират погрешна информация за събитията от 2016 година ”, написа Ен Би Си.

Тези изводи са част от последната пета глава на отчета, който сходно на отчета на специфичния прокурор за следствието за съветска интервенция - Робърт Мюлър, не удостоверява тезата, че акцията на Тръмп е координирана с съветското държавно управление. Липсата на такава безапелационни доказателства и респективно неналичието на такова умозаключение в отчета, беше употребявано от републиканците, които обявиха, че “няма съглашателство ” сред Тръмп и Русия.

Докладът беше оповестен на фона на предизвестията, че евентуално Русия още веднъж ще се опита да повлияе на идните президентски избори. Комисията пък съобщи, че следствието дава потребни насоки за това по какъв начин сполучливо да се защитят предизборните акции и изборите в бъдеще.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР