Според данни на Ройтерс, правителството на Съединените щати, под председателството

...
Според данни на Ройтерс, правителството на Съединените щати, под председателството
Коментари Харесай

Докато е бил на власт Тръмп е помолил ЦРУ да създаде фалшиви акаунти в социалните мрежи, за да тролва Китай

Според данни на Ройтерс, държавното управление на Съединените щати, под председателството на Доналд Тръмп е упълномощило Централно разузнавателно управление на САЩ да организира загадка интервенция за влияние върху публичното мнение в Китай.

Според трима някогашни американски чиновници, които са разговаряли с осведомителната организация при изискванията на анонимност, интервенцията е включвала екип от сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ, които са си основали подправени онлайн самоличности, с цел да популяризират в обществените медии отрицателни разкази за китайското държавно управление.

Този скришен план почнал през 2019 година. Той е имал за цел да подкопае престижа на ръководещата Китайска комунистическа партия и на нейния водач Си Дзинпин в международен мащаб.

При администрацията на Тръмп

Тайният план бил ориентиран към обвинявания в корупция измежду членовете на партията и рецензии към начинания като самодейността „ Пояс и път “. Тя е част от икономическото въздействие на Китай посредством инфраструктурни планове в други страни.

Въпреки, че точните детайлности за интервенцията са незнайни, източници удостоверяват, че споделената информация се е основавала на обстоятелства. Тя е била стратегически употребена, с цел да накара китайските водачи да изпаднат в параноя и да оспори контрола им върху интернет.

Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърли да разяснява информацията. Говорител на китайското министерство на външните работи осъди тайния план.

Тази загадка интервенция единствено ще подхрани напрегнатите връзки сред Китай и Съединените щати. По време на президентството на Тръмп Съединени американски щати имаха по-агресивен метод към Китай.

Неговата администрация вкара търговски цени против Китай, разгласи Китай за валутен манипулатор и оспори териториалните ѝ искания в Южнокитайско море. Освен това Тръмп намерено подлагаше на критика Китай по въпроси като кражба на интелектуална благосъстоятелност, нарушение на правата на индивида и нелоялни търговски практики. Този нападателен метод се различаваше от по-меките политики, провеждани от предходните администрации по отношение на Китай.

Тим Уайнър – създател, профилиран в региона на историята на политическите войни разказа обстановката пред Ройтерс като възобновление на динамичността на Студената война.

Какво е било въздействието на тайната акция на Централно разузнавателно управление на САЩ? Продължила ли е тя при администрацията на Байдън? Тези въпроси остават без отговор, само че историците, занимаващи се с разузнаването допускат, че сходни секрети дейности постоянно не престават и при други президентски администрации.

Разкритието акцентира засилващото се съревнование сред двете страни, като и двете ползват секрети тактики, с цел да открият превъзходство.

С повишаването на напрежението в международен мащаб е тревожно по какъв начин тези секрети дейности могат да повлияят на стабилността и връзките сред страните.

Правителствената агитация в обществените медии не е нещо ново, само че нормално други страни се насочват към Съединени американски щати, като да вземем за пример Русия.

Междувременно Китай и Съединени американски щати са въвлечени във всичко – от софтуерни войни до възбраната на TikTok. Вчера Камарата на представителите одобри законопроект за възбрана на обществената мрежа в Съединени американски щати, а през днешния ден стана ясно, че някогашен финансов министър на Съединени американски щати образува група от вложители, които да купят TikTok.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР