Според данни на британското разузнаванеОсновна сила в настъплението е частната

...
Според данни на британското разузнаванеОсновна сила в настъплението е частната
Коментари Харесай

Русия превзе почти целия град Соледар

Според данни на английското разузнаване
Основна мощ в настъплението е частната група “Вагнер ”

Голямата борба е за подземни тунели на мини

Руските сили евентуално управляват по-голямата част от град Соледар в Източна Украйна след тактически прогрес през последните четири дни, твърди английското разузнаване, представено от Ройтерс.

Същевременно длъжностни лица в Киев признаха, че Москва е засилила мощното си нахлуване към Соледар в промишления Донбаски район, принуждавайки украинските сили да отблъскват талази от набези.

Соледар е на няколко километра от Бахмут, където войските на двете страни претърпяха тежки загуби в последните седмици в едни от най-интензивните окопни бойни дейности, откогато Русия нахлу в Украйна преди близо 11 месеца.

Според английското разузнаване е доста евентуално съветската ос към Соледар да е опит намиращият се наоколо град Бахмут да бъде обграден от север и да бъдат нарушени украинските информационни линии.

Основна роля в завладяването на Соледар играят бойците на съветската частна военна компания “Вагнер ”. Нейният началник Евгений Пригожин написа през днешния ден в Телеграм: “Ожесточени борби се водят в предградията на източноукраинския град Соледар, близо до Бахмут - най-горещата точка на фронта ”. И добави: “Да си кажем почтено. Украинската войска се бие безстрашно за Бахмут и Соледар ”.

А Денис Пушилин - водач на Донецката национална република, чиято анексия Москва разгласи през септември, съобщи през днешния ден, че Соледар е “на път да бъде освободен ”.

Градът имаше към 10 000 поданици преди съветската инвазия. Сам по себе си той не е от стратегическо значение. Но огромната му полезност са солните мини в града. Най-ожесточените борби от последните дни се водят точно за тях, защото разполагат с подземни тунели, сходни на градове, които минават под фронтовата линия и могат да послужат за навлизане в тила на съперника.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР