Според чл. 75 от Конституцията новото Народно събрание трябва да

...
Според чл. 75 от Конституцията новото Народно събрание трябва да
Коментари Харесай

Проф. Киров: У нас конституционната процедура за формиране на правителство е ускорена

Според член 75 от Конституцията новото Народно заседание би трябвало да се свика в едномесечен период, т.е. - до 4 май. То се привиква от президента на републиката, а в случай че той не направи това, може и по искане на една пета от депутатите.

Веднъж призован, Народното събрание избира управление и се дефинират парламентарните групи. Най-голямата от тях получава първия мандат за сформиране на кабинет.

Ако не го направи в едноседмичен период, мандатът отива при втората по величина. Ако и тя не успее, трета група по желание на президента получава мандата.

„ Връчването на първия мандат се предхожда от политически съвещания с парламентарните групи в Народното събрание. Консултациите могат да продължат друго. Мисля, че всичко ще завърши в границите на месец и половина “, разяснява в „ Тази заран “ проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и учител по конституционно право.

„ Президентът би могъл сред връчването на тези три мандата да организира в допълнение съвещания и няма избрани периоди за това в Конституцията. Процедурата е гъвкава, само че в правото има едно такова разбиране рационален период. Самата процедура за образуване на държавно управление по нашата Конституция е много ускорена. Конституционният законодател не позволява огромен вакуум в продължение а 6-7 месеца “, изясни проф. Пламен Киров.

По отношение на експертния кабинет той сподели, че той също е политически, тъй като би трябвало да има политическа воля, с цел да бъде излъчен подобен.

„ Практикува се в други европейски страни, не е изключение. Като виждам какво е разположението на политическите сили, които безусловно не си приказват една с друга, мъчно би могло да се допусне, че ще се излъчи тъкмо подобен кабинет “, счита проф. Киров.

Той не позволява хипотезата, при която нито една политическа мощ да не излъчи държавно управление и министър председател.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР