Според Bloomberg военни прокурори са разпитвали Суровикин в продължение на

...
Според Bloomberg военни прокурори са разпитвали Суровикин в продължение на
Коментари Харесай

Къде е „генерал Армагедон“? Множат се противоречиви съобщения за арест на Суровикин

Според Bloomberg военни прокурори са разпитвали Суровикин в продължение на няколко дни за връзките му с ръководителя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин. Източниците на организацията настояват, че той " е арестуван на едно място, само че не в пандиза ".

Двама източници, близки до Генералния щаб и ФСБ, на съветското издание " Важные истории " също споделят, че генералът не е задържан. Според тях Суровикин не е бил задържан и не се намира в следствения изолатор " Лефортово ", бил е разпитан, само че по-късно освободен.

Преди това в. " Файненшъл таймс ", базирайки се на три източника, заяви, че военачалник Суровикин е арестуван, защото Кремъл се разправя с поддръжниците на ЧВК " Вагнер " след несполучливия им протест предходната седмица.

Все още не е ясно дали Суровикин, заместник-командир на съветските сили за навлизане в Украйна и началник на въздушно-космическите сили, е упрекнат като съзаклятник в метежа, ръководено от Пригожин в събота, или просто е арестуван за разпит, написа английското издание.

Владимир Путин е почнал интервенция по пречистване на върха на службите за сигурност, настояват членове на московския хайлайф, като президентът се стреми да потуши рецензиите, да възвърне реда и да възвърне господството си след първия опит за прелом в Русия от три десетилетия насам.

" Както разбираме, Путин е знаел за проектите за метежа на Пригожин авансово и е могъл да се приготви до известна степен ", съобщи западен държавен чиновник. " Той е можел да следи кой какво е правил в този ден. И в този момент разчиства къщата. "

Служителят съобщи, че съгласно тях Суровикин е бил арестуван, и добави: " разбираме, че ще има още хора, които ще го последват ".

Известен като " военачалник Армагедон " поради тактиката си на брутални бомбардировки в Сирия, Суровикин беше нараснал предходната есен, с цел да управлява съветската инвазия в Украйна. Въпреки че бързо беше намален, той остана любим на по-твърдолинейната провоенна общественост в Русия и тази пролет стартира да работи като куратор на " Вагнер ", който се бори на фронта в Източна Украйна. Тъй като спорът на Пригожин с военното ведомство в Москва ескалира, се счита, че Суровикин е работил като медиатор, написа " Файненшъл Таймс ".

Докато в сряда вечерта държавните съветски канали посочваха по какъв начин Владимир Путин поздравява тълпите в Дагестан - нещо, което той не е правил най-малко от началото на коронавирусната пандемия, мнозина се интересуваха от друга последица от протеста на Евгений Пригожин, написа по въпроса Би Би Си. А точно въпросът: къде е военачалник Суровикин?

Скриншот: ЧВК " Вагнер "

В сряда провоенно настроени блогъри пуснаха слух, че заместник-командирът на съветската формация в Украйна е бил задържан и се намира в московския център за авансово задържане " Лефортово ". Уж тъй като е подкрепил протеста на Пригожин.

За това, че Суровикин е бил " арестуван " в Лефортово, бе обявено от Z-блогъра Владимир Романов в канала му в Telegram. По-късно той посочи, че генералът е бил " арестуван " в неделя, т.е. когато метежната ЧВК е напуснала Ростов и се е върнала в лагерите си.

По-рано каналът " Рибар " разгласява следната фраза: " Суровикин не е виждан от събота - местонахождението на " военачалник Армагедон " не е известно сигурно, има версия, че е на разпит ".

Вечерта, след новината за хипотетичния арест на генерала, The Moscow Times последва каналите в Telegram, като се базира на " два източника, близки до апарата на Министерството на защитата ".

Снимка: Скрийншот/Telegram

Един от събеседниците на вестника допусна с какво може да са свързани изказванията против Суровикин: " Очевидно той е избрал [страната на Пригожин по време на бунта] и са го хванали за топките ". На въпроса къде се намира в този момент генералът, източникът дава отговор: " Тази информация даже не се разяснява по нашите вътрешни канали ".

Бившиятн основен редактор на радио " Ехото на Москва " Алексей Венедиктов също показа своята информация за вълната от клюки: " Суровикин не се е свързвал със фамилията си от три дни. Охранителите му също не дават отговор. Разполагам единствено с тези обстоятелства. "

По-късно в четвъртък Венедиктов написа в Telegram, че Суровикин " не е в " Лефортово: " Това е всичко от мен досега ". А " военният сътрудник " Борис Рожин в четвъртък написа, че " редица източници опровергаха вчерашните нелепости за ареста на военачалник Суровикин ". " Суровикин продължава да служи и да извършва дилемите си в управлението на СВО ", твърди Рожин.

Вероника, дъщерята на Сергей Суровикин, в диалог с канала Baza съобщи, че известията за задържането на генерала са погрешни. Според нея " нищо не се е случило ", никой не го е арестувал и в този момент " всички са на работните си места ". Тя също по този начин подсети, че генералът " в никакъв случай не се е появявал в средствата за всеобща информация всеки ден и не е правил никакви изказвания ".

Съпругата на военачалник Суровикин е отказала да разяснява слуховете за неговия арест.

Снимка: БТА/АР

" В разкола сред [министъра на защитата Сергей] Шойгу и Герасимов [от една страна] и Суровикин, който смяташе взаимоотношението с " Вагнер " за задоволително, Путин стоеше на страната на последния ", твърди политическият анализатор Татяна Становая. - Но по-късно везните се наклониха в интерес на Шойгу и Герасимов.

Според Становая главният печеливш от метежа наподобява е бил Шойгу, който наподобява е съумял да смъкна " Вагнер " и да убеди Путин да съобщи цялата власт на Министерството на защитата.

" Каквато и да е същинската роля на Суровикин, Шойгу може да се изкуши да го показа като съзаклятник. Много е елементарно да превърнеш симпатизантите в заговорници ", споделя тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР