Според БГНЕС това става ясно от проекто-предложение, което самият Петков

...
Според БГНЕС това става ясно от проекто-предложение, което самият Петков
Коментари Харесай

Готви ли се Кирил Петков да изолира МВнР, за да вдигне ветото?

Според БГНЕС това излиза наяве от проекто-предложение, което самият Петков ще внесе на първото допустимо съвещание на Министерски съвет

Българският министър-председател Кирил Петков има намерение да изолира изцяло Министерството на външните работи /МВнР/ при опитите му да вдигне ветото за започване на договаряния за участие на районен съд Македония в Европейски Съюз. Това излиза наяве от проекто-предложение, което самият Петков ще внесе на първото допустимо съвещание на Министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За да реализира задачата си Петков е изготвил предложение, което би трябвало да бъде утвърдено от Министерски съвет. В плана, който е озаглавен "За възстановяване на отчетността и координацията с Народното събрание по отношение на разширението на Европейски Съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Р Албания и позициите на Република България, на осн. член 105 алинея 4 от Конституцията, Министерски съвет реши:

Всяко решение на Френското председателство на Европейски Съюз, от държава-членка или от Европейската комисия, обвързвано с одобряването на начало на договаряния за участие в Европейски Съюз на РСМ и Албания, направено в границите на подготовката или провеждането на съвещанията на Комитета на непрекъснатите представители /КОРЕПЕР/ или на Съвета "Общи въпроси ", което се отклонява от Рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 година да се изпраща неотложно на Комисията по външна политика на Народно събрание ".

В плана, чийто вносители са самият Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и основният секретар на Министерски съвет Красимир Божанов категорично се акцентира, че позициите на Република България, както и решенията за следващи дейности, да се изпращат единствено на Комисията по външна политика на Народното събрание.

С това предложение на процедура още един път излиза наяве, че има френско предложение, което се крие от българското общество. Последните диалози сред френския президент и Румен Радев бяха в края на предходната седмица и българските жители научиха първо от кабинета на Макрон за него.

Смущаващ факт е и решението на Кирил Петков да изолира и Консултативния съвет по национална сигурност, както и всички политически сили в страната, които имат безусловно единна позиция по отношение на изискванията за започване на договарянията на РСМ за Европейски Съюз.

Председател на Комисията по външна политика е Венцислава Любенова, която се смята за непосредствен до премиера.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР