Според българското законодателство, домашно насилие“ е всеки акт на физическо,

...
Според българското законодателство, домашно насилие“ е всеки акт на физическо,
Коментари Харесай

Домашното насилие – до кога да мълчим?

Според българското законодателство, „ домашно принуждение “ е всеки акт на физическо, полово, психическо, прочувствено или икономическо принуждение, както и опитът за такова принуждение, насилственото ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права, осъществени по отношение на лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в фамилна връзка или във фактическо съпружеско общуване.

Законът дефинира като психическо и прочувствено принуждение върху дете и всяко домашно принуждение, осъществено в негово наличие.

Защита по Закона за домашното принуждение може да търси всяко лице, потърпевшо от принуждение, осъществено от:
брачен партньор или някогашен съпруг; лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство; лице, от което има дете; възходящ; низходящ; лице, с което се намира в роднинство по съребрена линия до четвърта степен включително; лице, с което се намира или е било в роднинство по сватовство до трета степен включително; аставник, настойник или приемен родител; прогресивен или низходящ на лицето, с което се намира във фактическо съпружеско съжителство; лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско общуване.
В изявление на доцент доктор Диана Ковачева – Омбудсман на Република България се споделя:

„ У нас не се води публична статистика, само че по данни на неправителствени организации от 30% до съвсем два пъти са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашно принуждение. През 2020 година отново по данни на гражданския мониторинг убитите в близка партньорска връзка дами са 15, като от медийни изявления има известия за още 5. В същото време, липсва единна осведомителна система и за други форми на домашно принуждение: по отношение на възрастни хора, по отношение на деца, по отношение на хора с увреждания и по пол. “

 

През 2021 година са били издадени 3244 ограничаващи заповеди за протекция по линия на домашното принуждение.   Това осведоми правосъдният министър Надежда Йорданова.

За домашното принуждение не би трябвало да се мълчи!

Търсенето на помощ от институциите не би трябвало да се отсрочва, с цел да бъдат избегнати съдбовните последици от неприемливо и нечовешко отношение! Научете правата си, с цел да можете да се отбраните!

Законът за отбрана от домашно принуждение урежда правата на лицата, потърпевши от домашно принуждение, ограниченията за отбрана и реда за тяхното налагане. Отговорността по този закон не изключва гражданската, административнонаказателната и наказателната отговорност на причинителя.

Във всеки един от случаите, представляващи домашно принуждение, потърпевшото лице има право да се обърне към съда за отбрана!

Компетентен да наложи мярка за отбрана е районният съд по непрекъснат или по сегашен адрес на потърпевшото лице.

Молбата се подава в период до един месец от акта на домашно принуждение.

В случаите, когато има данни за заплаха за живота или здравето на потърпевшото лице, то може да подаде и молба до органите на Министерството на вътрешните работи за предприемане на ограничения съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи.

Според Закона, по искане на потърпевшото лице всеки доктор е задължен да издаде документ, в който документално да удостовери установените от него увреждания или следи от принуждение.

С последните промени в Наказателния кодекс от 2019 година, посредством включване на спомагателни текстове, всички форми на домашно принуждение се криминализират.

На територията на град Варна действа Ресурсен център към Фондация „ Владиславово “, който предлага обществени услуги за поддръжка на хора жертви на принуждение. Центърът е особено място, където всеки може да потърси помощ и да получи квалифицирана консултация, поддръжка и информация, при обезпечена конфиденциалност и съблюдаване на всички етични правила.

Помещава се на адрес: гр. Варна, ул. Сава №2

Тел. за контакт: 0885/300 015

Телефон за помощ при домашно принуждение - Национална профилирана гореща линия за потърпевши от домашно принуждение  0800 11977
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР