Според Асоциацията на пострадалите от катастрофи само с промени в

...
Според Асоциацията на пострадалите от катастрофи само с промени в
Коментари Харесай

Глобите за шофьори с SMS? Може, ако МВР ни има GSM-а

Според Асоциацията на потърпевшите от произшествия единствено с промени в разпоредба на вътрешния министър
От 2 години полицията няма контракт с куриерска компания и търси нарушителите на адресите им - по този начин единствено 43% заплащат глобите
Българските водачи да бъдат задължени да дават на Министерство на вътрешните работи своя мобилен номер и настоящ мейл, с цел да получават информация за дължимите санкции на пътя.

Подобен механизъм работи съвършено в Нидерландия и Грузия - две радикално разнообразни страни. Другаде в Европа теглят пари от картовата сметка на нарушителите. А в България служителите на реда не престават да търсят хората по домовете им и даже от две години нямат контракт с компания за куриерски услуги.

Българската асоициация на потърпевшите при произшествия има концепция по какъв начин да се направи - при приемането на брошура или нейното възобновяване един път на 10 години от водачите да се изискват мобилен телефон и годен мейл.

Това в Грузия може да стане и у нас единствено с промени в наредби на министъра на вътрешните работи. За възобновяване на брошура трябват здравно и фотография. Какво пречи да се изискват и телефон и мейл? ”, пита Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

У нас от 930 хиляди електронни фиша за скорост, което е най-масовото нарушаване на пътя, издадени от началото на 2022 година доникъде на ноември, са връчени едвам 400 хиляди - по-малко от половината.

В България възмущението против нарушителите, които имат по няколко неплатени санкции, избухва при всяка по-тежка злополука и след това заглъхва.

През последните години Министерство на вътрешните работи постанова от ден на ден санкции за нарушавания на пътя, само че връчването им остава проблем, демонстрират цифрите от статистиката на Пътна полиция. Данните удостоверяват и няколко вътрешни министри, които отиват в Народното събрание да приказват за тежката обстановка на пътя.

Законът за административните нарушавания и санкции да вземем за пример разрешава санкциите да се изпращт с пощальон. От 2 години насам Министерство на вътрешните работи няма контракт с компания за пощенски услуги, която да търси нарушителите вместо районните инспектори, научи “24 часа ”. Последната наета компания е била “Стар пост ”, като по това време връчените санкции са били малко повече.

През 2018 година да вземем за пример са издадени 1,381 млн. фишове, електронни фишове за скорост и актове за определяне на административни нарушавания. През 2021 година те са към този момент 2,2 милиона.

Темата става настояща при всяка по-тежка злополука, при която виновният водач се оказва с 10 и повече неплатени санкции, множеството от които не са му връчени, тъй като не е открит.

Издадените обратно през годината наказания за скорост са по-малко, а събираемостта е нищожно по-висока.

Все отново платените санкции постепенно нарастват като % - през 2007 година да вземем за пример са едвам 3-4%, през 2018 стигат до 30%, а в последната година са 43%.

Проблемът с сложното връчване и заплащане на санкциите от нарушителите се регистрира на кръгли маси, публични разисквания на законопроекти и работни конгреси.

Светкавично в Нидерландия се вземат парите на нарушителите - те получават известие на телефона, че от картата им са изтеглени пари, само че могат да апелират.

Подобна е практиката и в Грузия. Там водачите получават есемес за нарушение на разпоредбите на пътя от 2017 година Според наредбата всеки собственик на брошура за ръководство на МПС би трябвало да има годен мобилен номер в базата данни на вътрешното министерство. Така, откакто бъде сниман от камера, незабавно получава известие за санкцията. Ако грузинецът заплати в границите на 10 дни, употребява 20% отстъпка, само че в случаите, когато не го прави, санкцията се изпраща по пощата. Ако лидерът не може да бъде открит от управляващите, санкцията му, снимана с камера, се разгласява на формалния уебсайт на вътрешното министерство.

За спазването на разпоредбите още през 2017 година в Грузия бяха конфигурирани 3000 умни камери, които автоматизирано изпращат санкциите, когато водачите минават на алено, карат с несъобразена скорост, в насрещното или в бус лентите.

Неплащането на пътната такса води до отнемането на шофьорската брошура на грузинците. Лишаването от право да ръководи транспортно средство обаче не освобождава жителите от заплащането на санкции.

Това е допустимо единствено в страни, в които електронните системи на разнообразни институции са свързани и това е законодателно уредено.

У нас в този момент работи система, която не е променяна с години за водачите, хванати с превишена скорост.

До края на 2014 година те бяха спирани на място незабавно откакто камерата ги снима. След тази дата обаче беше комплициран завършек на тази процедура поради доста случаи на корупция, а задачата - да се ограничи директният контакт на нарушителя със чиновниците на Пътна полиция. Оттогава камерите снимат, данните за нарушителите се изпращат за обработка и се издава електронен фиш. След това водачът би трябвало да се намери, с цел да му се връчи против автограф и стартира да тече срокът за заплащане. Нарушителят може да заплати, само че може и да не го направи. Тогава полицията праща преписката в Национална агенция за приходите за наложително събиране. Така да вземем за пример от началото на 2016 година доникъде на 2020 година данъчните е трябвало да съберат връчени, само че неплатени санкции за 58 млн. лева, от които по-късно са платени 46 млн. лева по сметка на Министерство на вътрешните работи и 12 млн. лева по сметка на Национална агенция за приходите. Над 2 млн. лева за този интервал остават неплатени вечно поради изтекла отминалост, прекъснати каузи от обществения реализатор или правосъдни решения за анулацията им.

Големият проблем с големия брой несъбрани санкции обаче е връчването на електронните фишове за скорост. Фишовете за други нарушавания като липса на колан, неизправни светлини и други се пишат на място и се дават при инспекция на пътя.

Шофьорите, снимани от камери обаче, би трябвало да бъдат открити от униформените. Често с тази задача се натоварват районните инспектори, известни като квартални служители на реда. В огромните регионални градове и изключително в София инспекторите мъчно могат да намерят всички на адресите им при над 2 милиона санкции единствено за пътни нарушавания. Освен това те са претрупани с други действия.

Затова в последните години Министерство на вътрешните работи работи “на мускули ” - разчита се главно на връчване на фишове и наказателни постановления при инспекция на пътя или при възобновяване на персонални документи.

Пътните служители на реда бяха оборудвани с таблети, свързани със системата, както и с принтери в патрулките. При въвеждане на данните на спрения за инспекция водач излизат невръчените санкции. Тогава се разпечатват и се връчват.

В последните години бяха правени опити за силово връчване на електронни фишове и наказателни постановления, които обаче бяха анулирани от съда. Първият беше с всеобщи инспекции на граничните пунктове преди 2 година, когато нарушителите бяха принудени да заплащат глобите си, с цел да могат да изоставен страната. Другият опит бе с отнемането на книжката за неплатени санкции и прекъсването на колата в придвижване.

Последният опит за повишение на събираемостта бе изработен с плана за изменение на Закона за придвижване по пътищата това лято. Той не стигна до Народното събрание, тъй като разискването по него завърши два дни откакто държавното управление на четворната коалиция падна след избор на съмнение. В момента работни групи в Министерство на вътрешните работи изготвят още оферти за пътната сигурност, само че не са дефинитивни и не са оповестени.

Последните промени на закона предвиждаха няколко точки за връчването на санкциите.

Беше планувано нарушителите да получават санкциите при обслужване в административните звена в Министерство на вътрешните работи, които до момента единствено уведомяваха, само че нямат пълномощия да връчват против автограф. Друга смяна беше обвързвана с изпращането на електронните фишове с предложено писмо с противоположна квитанция от лицензирана куриерска компания.

Щеше да има и надграждане на портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи с опция за дължимите санкции. Така след доброволното им възнаграждение електронен фиш и наказателно разпореждане се смятат за връчени.

Освен това беше записано, че при издаване или замяна на документи, при регистрация на автомобил индивидът, декларирал услугата, да изрази документално единодушие за известяван в Единния портал за достъп до електронни услуги.
Георги Свиленски: Трябва нов закон и къси срокове от нарушението до заплащането
- Г-н Свиленски, ръководител сте на транспортната комисия - ще успее ли този парламент да одобри някакви ограничения против нарушителите на пътя?

- Това, което би трябвало да се одобри, е нов Закон за придвижване по пътищата, тъй като този е променян 100 пъти. Имаме закони, правила, контролни функционалности, само че постоянно нещо куца. Специалистите би трябвало да стартират да работят, в предходния парламент поставихме такава задача на министерствата на превоза, на районното развиване и на Министерство на вътрешните работи - и бяхме поели ангажимент до март да приемем подобен. Сега това ще се отсрочи малко във времето, само че остава ангажимент на транспортната комисия. И сега, в който бъде определено постоянно държавно управление, ще предприемем ограничения за това жертвите по пътищата да бъдат сведени до най-малко.

- Не би трябвало ли да вземем за пример да се лишава на място книжката, в случай че направиш злополука дрогиран или пийнал?

- Наказателната отговорност несъмнено би трябвало да бъде повишена. Санкциите освен би трябвало да бъдат тежки и неотменими, само че и да бъдат бързо приложени. Защото в случай че извършите през днешния ден нарушаване, а наказването ви бъде приложено след години, то от тази мярка няма никакъв смисъл. Трябва да има и смяна в събаряне от доклад на такива транспортни средства. И когато откажеш проба за алкохол или опиати, да се приема за най-голямата допустима стойност.

Но Наказателен кодекс е малко по-тежка материя и се надявам да бъдат препоръчани за разискване по-бързо в пленарната зала, където ще ги подкрепим.

- Подобни промени има импортирани от прокуратурата - ще ги подкрепите ли?

- Категорично. Тук няма място за политика, става въпрос за живота на хората.

- Голям проблем е и въпросът с невръчените санкции - оказа се, че за 3 година има 3 пъти повече. Това по какъв начин може да бъде решено?

- Със законодателни промени, които да ускорят процеса освен по връчването, а от осъществяването на нарушаването до фактическото възнаграждение на санкцията. Защото същинският резултат е, когато наказването е освен заслужено, само че и неотменимо и наложено в бързи периоди.
В Италия санкцията е невалидна, ако не я получиш до 90 дни
Една от най-честите обстановки в центровете на огромните италиански градове е водач да открие записка за санкция под чистачките на паркираната си на неразрешено място кола. Тя може да му бъде оставена от общинската или пътната полиция, както и от карабинерите.

Ако нарушаването не е било оспорено от лидера още сега на осъществяването му, връчването на акта би трябвало да стане до 90 дни. Това значи, че нарушителят би трябвало да го получи на адреса си против автограф с предложено писмо с противоположна квитанция. Ако прегрешението не е тежко, допустимо е санкцията да се заплати с 30% понижение до 5 дни, като дали е допустимо в съответния случай е разказано и в самото известие върху колата. В противоположен случай санкцията се заплаща в естествения ѝ размер до 60 дни.

Според италианския пътен кодекс глоба може да се оспори пред мировия арбитър до 30 дни от известието. Ако пък решите да извършите това пред префекта, имате разполагаем 60 дни.

Има разнообразни способи за заплащане. Ако на бележката от полицията е написано, че може да се възползвате от 30% понижение, и към него е прикован и самият акт, то незабавно по-късно и най-късно до 5 дни може да платите. Това може да се направи в магазина за цигари и тото фишове, снабдени с неoбходимата електронна система, в пощенския офис, банката, на гишетата на общинската полиция.

Мнозина обаче избират да преведат парите онлайн и го вършат през уеб страницата на съответната община. Онлайн може да сe заплати и на уеб страницата на Италианските пощи, само че единствено в случай че санкцията е издадена от карабинерите или пътната полиция. Удобен вид за издължаване е и онлайн банкирането.

Ако санкцията не бъде връчена на нарушителя до 90 дни, тя става невалидна. Това важи за всички типове нарушавания – от тези за паркиране до тези за превишена скорост. Това обаче не става автоматизирано. И за невалидността да се апелира пред префекта или мировия арбитър.

Oтскоро в огромните италиански градове се употребява и оставянето на санкции по колите под формата на QR code. Кодът не съдържа даже номера на колата и типа нарушаване. Чрез сканирането му със смарт телефона лидерът може да види известието, какво нарушаване е направил и дължимата сума. Мнозина обаче оспорват този нов и софтуерен способ, защото за една част от по-възрастните хора е по-трудно наличен
В Англия идват по пощата, глобата се усилва с 50%, в случай че не се погаси в период
Фишовете за пътни санкции в Англия нормално идват по пощата и са съпроводени със снимков материал от камера за осъщественото нарушаване, защото множеството съществени пътища са включени в системата за видеонаблюдение на полицията. Възможно е финансовата глоба да бъде връчена и персонално от служител на реда на пътя, само че това по-скоро е изключение и се ползва, когато водачът е засегнал или заплашил други участници в придвижването и се е наложило да бъде спрян. Дори и тогава обаче се изисква документ, съдържащ дата на издаване на санкцията, защото има периоди да се заплати, от които зависи и нейният размер.

Обикновено се дават 28 дни това да бъде направено с опция тя да бъде понижена на половина, в случай че се направи заплащане през първите 14 дни. Ако нарушителят не се издължи в границите на инструкции период, получава втори документ за финансова глоба с предизвестие, че би трябвало да я заплати в границите на две седмици, като тя към този момент е увеличена с 50% от първичния размер.

Тези повторни фишове съдържат и предизвестие, че ще последва правосъдно предписание при неиздължаване в снадки период. Това значи, че ще има правосъдно дело, по време на което сумата може да бъде увеличена и до 2500 паунда, като се прибавят и правосъдни разходи. Освен това да се стигне до налагане на наказателни точки в шофьорската брошура и даже нейното лишаване за избран период.

Ако нарушаването е засечено посредством полицейската система за видеонаблюдение, санкцията се издава на притежателя на автомобила и той има обвързване да заяви кой е карал в описания във фиша миг, в случай че не е персонално той. Финансовата глоба може да стигне до 500% от седмичния приход, само че за по-честите нарушавания се издават по-ниски санкции. Например за превишаване на скоростта единствено с няколко благи, непозволено прекъсване на автомагистрала, шофиране без механически обзор или защитен колан се постанова глоба за към 100 паунда. Двойно по-скъпо се таксуват нарушавания като диалог по мобилен телефон или застрашаване на други участници в придвижването. 300 паунда пък се глобяват водачите, които карат без пътна застраховка.

Затова множеството хора избират да платят санкциите си още в първите дни от налагането им, изключително в случай че не разполагат с доказателства, че не са направили нарушаването. Ако имат такива, несъмнено, че могат да апелират глобата и тогава съд взема решение дали тя да бъде платена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР