Според анализа въпреки сравнително благоприятната тенденция на сектора, производството на

...
Според анализа въпреки сравнително благоприятната тенденция на сектора, производството на
Коментари Харесай

Сериозен спад в производството на плодове и зеленчуци у нас

Според разбора макар относително удобната наклонност на бранша, производството на плодове и зеленчуци бележи мощен спад в последните 5-7 години. Двете посоки общо образуват едвам към 20% от общото произвеждане в Сектор „ Селско стопанство “. Това сподели Мариана Милтенова, ръководител на УС на Национален съюз на градинарите, пред " Фокус ".

„ В проект, утвърден от земеделския министър Румен Порожанов, който е показан и в Европейска комисия, има глава, която дава разбор на Сектор „ Плодове и зеленчуци “. Там доста тъкмо и съответно е записано, че има доста точна и ясна наклонност на спад на производството на плодове и зеленчуци “, уточни тя.

„ В началото на интервала спадът е към 7%, а в края спадът е три пъти по-голям. През интервала 2006 - 2010 е налице слаба наклонност на изразен спад, като размерът понижава съвсем 2 пъти за този интервал. Същата е наклонността и за Сектор „ Зеленчукопроизводство “, за 5 години делът му в общата селскостопанска продукция понижава 3 пъти “, изясни Мариана Милтенова и добави, че причина за това е политиката.

„ Става въпрос за политиката в последните 15-20 години, изключително след 2007 година. Тя е безусловно неподходяща за Сектор „ Плодове и зеленчуци “ “, съобщи тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР