Според актуализирания доклад на Евростат през октомври инфлацията в еврозоната

...
Според актуализирания доклад на Евростат през октомври инфлацията в еврозоната
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа на най-ниските си нива за последните 2 години

Според обновения отчет на Евростат през октомври инфлацията в еврозоната доста се намали, отбелязвайки най-ниското си равнище от над две години.

Годишният ритъм на инфлация се намали до 2.9% по отношение на 4.3% през септември. С това намаляване инфлацията в района спадна под три % за първи път от лятото на 2021 година насам.

Потребителските цени означиха нищожно нарастване от 0.1% през октомври спрямо предходния месец. Този спад засегна освен общата инфлация, само че и базисната инфлация, която изключва волатилните цени на силата и храните. Темпът на базисната инфлация спадна до 4.2% от предходните 4.5% през същия месец.

Икономистите постоянно считат, че базисната инфлация е по-надежден индикатор за главните инфлационни трендове, в сравнение с общият ритъм. Сред факторите, съдействали за понижението на инфлацията, е забележителният спад на цените на силата, които се намалиха с 11.2% по отношение на миналата година. Въпреки че цените на питателните артикули останаха доста по-високи спрямо миналата година, темпът на инфлация при питателните артикули се забави от 8.8% на 7.4%.

Въпреки това трендовете на инфлацията в обособените страни от еврозоната се различаваха доста. В Словакия бе регистриран най-високият годишен ритъм от 7.8%, до момента в който цените означиха спад в Белгия (-1.7%) и Нидерландия (-1.0%). Германия означи ритъм на инфлация от 3.0%.

Въпреки този забележителен спад на инфлацията задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% остава надхвърлена. Преди това ЕЦБ увеличи доста главните си лихвени проценти, с цел да противодейства на високата инфлация, само че в последно време ги резервира непроменени.

Струва си да се означи, че през октомври миналата година инфлацията в еврозоната се беше покачила до 10.6% след нахлуването на Русия в Украйна, което докара до внезапно повишение на цените на силата.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР