Споразуменията от Осло: 30 години изгубени палестински надежди

...
Това е 30-ата годишнина от пробивните споразумения от Осло между
Коментари Харесай

Това е 30-ата годишнина от пробивните споразумения от Осло между Израел и палестинците. Мирното споразумение доведе до създаването на Палестинската власт, предназначена да осигури временно самоуправление само за пет години, докато преговорите разрешават нерешените основни проблеми в конфликта. Днес, почти десетилетие след провала на мирните преговори, БКП остава в сила, но губи своята легитимност.

Със своите оживени ресторанти, оживени молове и непрекъснато ново строителство, заможният Рамала се превърна в синоним на Палестинската власт (ПА).

От 1993 г., когато първото от двойката споразумения, известни като Споразуменията от Осло, бяха подписани на моравата на Белия дом, пари от чуждестранни дарители потекоха в този град на Западния бряг, северно от Йерусалим. Улиците му съдържат интелигентни правителствени министерства със знаци и канцеларски материали, показващи местоположението им в държавата Палестина.

Но палестинците са наясно, че това е фасада. Що се отнася до палестинците, ПА трябваше да бъде заменена с избрано правителство, управляващо собствена независима държава на Западния бряг и Ивицата Газа, със столица в Източен Йерусалим. Тази мечта става все по-далечна.

„Нещата са лоши и вървят назад“, ми казва Ум Набил, купувач на средна възраст от площад Манара в Рамала. „Животът ни сега е пълен с нестабилност.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР