Споразумението за споделяне на властта между партиите, които формираха правителството

...
Споразумението за споделяне на властта между партиите, които формираха правителството
Коментари Харесай

S&P Global Ratings: Присъединяването на България към еврозоната от януари 2025 г. може да е по-голямо предизвикателство

" Споразумението за шерване на властта сред партиите, които образуваха държавното управление на България от юни 2023 година ", се разпадна, което провокира предварителни избори по-късно тази година. Така стартира коментар, поместен в бюлетина на " Ес енд Пи глоубъл рейтингс " (S&P Global Ratings), оповестен през днешния ден на страницата на кредитната организация. 

Експертите на " Ес енд Пи глоубъл рейтингс " считат, че България към момента е евентуално да се причисли към еврозоната, макар че постигането на формалната цел - за присъединение от януари 2025 година, може да бъде " по-голямо предизвикателство ".
 
Вярваме, че съставянето на ново държавно управление след идните избори може да бъде комплицирано и дълготрайно, което евентуално отразява политическата невъзможност през 2021-2023 година, се показва още в разбора.

" Липсата на постоянно държавно управление през идващите няколко месеца може да се трансформира в спънка. Въпреки това считаме, че по-голямата част от политическите партии в България са съгласни по основни политически цели, в това число консервативно фискално ръководство, промени, нужни за погашение на средства от Европейски Съюз, и присъединение към еврозоната. Според нас това значи, че идващото държавно управление евентуално ще възобнови напъните за приемане на еврото ", изясняват създателите.

Ние също по този начин имаме вяра, че европейските институции, на първо място Еврогрупата, биха могли да разрешат на България влизане в еврозоната, даже в случай че страната не дава отговор на критериите за ценова непоклатимост (един от " критериите за конвергенция ", които България механически би трябвало да извърши, с цел да се причисли към еврозоната).

Еврогрупата показва сходна еластичност преди присъединението на Хърватия към еврозоната през 2022 година Ето за какво е евентуално България да се причисли към еврозоната през идващите две години, написа още в коментара на " Ес енд Пи глоубъл рейтингс ".
 
Ако България стане член на еврозоната, това би могло да усъвършенства успеваемостта на паричната политика, откакто България излезе от своя понастоящем доста стеснен режим на парична политика (валутният ръб - бел.ред.). Присъединяването към еврото ще понижи евентуалните опасности върху валутните запаси на страната, заключават от " Ес енд Пи глоубъл рейтингс ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР