Споразумението за седми блок на АЕЦ Козлодуй трябва да гарантира

...
Споразумението за седми блок на АЕЦ Козлодуй трябва да гарантира
Коментари Харесай

Хиновски: През 2038 г. се очертава загуба на всички базови мощности в България

Споразумението за седми блок на АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да подсигурява финансовата рамка. Имаме потребност от него - той е единственият различен източник на сигурна сила във всевъзможни метеорологични условия. Ще изгубим всички въглищни централи заради неконкурентноспособност, поради растежа на цените на квотите. През 2038 година се обрисува загуба на всички базови мощности в България, което ще бъде апокалиптично. Няма да можем да покриваме главното ползване. Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски в ефира на предаването  " Твоят ден " по NOVA NEWS.

" Трябва да се знае освен какъв брой ще коства, само че и източниците на финансиране. Проектът се отразява на цената на капитала, лихвите падат при подобен договор. Очакваме информация по отношение на съставените елементи на заема. Очаквам част от него да е от американската EXIM Bank. Това е в границите на 70% външно финансиране, а българското ще бъде 30%. Фирмите за доставка и строителство ще се разискват в допълнение ", разяснява той.

По думите му сериозна за крайната цена на плана ще бъде формулата EPS - инженеринг, доставки и строителство.

" Проектът е със сбъркана конституционна форма на осъществяване. Той е в прерогативите на изпълнителната власт, само че част от отговорностите за него се трансферираха върху парламентарната комисия, Народно събрание и Конституционен съд. Основната концепция е планът да стане необратим. Ангажиментите да станат такива, че да се обезпечат всички условия от две страни. В момента е в геополитическа фаза - предстоят да се създадат редица избори. Не се знае дали ще бъде реализируем, само че има една голяма неизвестна - лицензирането. Технологията няма лиценз в Европейски Съюз към момента. Дано ние успеем, за това се желае голям експертен потенциал, който България няма ", изясни Хиновски. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР