Споразумението за износ на зърно от южните черноморски пристанища на

...
Споразумението за износ на зърно от южните черноморски пристанища на
Коментари Харесай

ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена

Споразумението за експорт на зърно от южните черноморски пристанища на Украйна е удължено. Това стана ясно от думите на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от " Ройтерс ".

" Приветствам съглашението на всички страни да продължат черноморската зърнена самодейност за улеснение на безвредното мореплаване при експорт на зърно, хранителни артикули и торове от Украйна ", съобщи той.

Гутериш увери, че ООН е " изцяло ангажирана с премахването на оставащите спънки пред износа на храни и торове от Руската федерация "  - част от договорката, която Москва смята за основна.

Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков също потвърди удължаването на зърнената договорка със 120 дни.

" Официално се обърнахме към сътрудниците с предложение за удължение на самодейността с една година и за включване на пристанище Николаев в нея ", написа той в Туитър, като благодари на украинския президент Володимир Зеленски, турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, министъра на защитата на Турция Хулуси Акар и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за приноса им за удължение на съглашението.

През юли Анкара и ООН осигуриха подписването на сделка за възобновяване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.

В края на октомври обаче Русия съобщи, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно,

Впоследствие страната въпреки всичко разгласи, се връща към присъединяване в зърнената договорка, откакто е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да употребява зърнения кулоар за бойни дейности против Москва.

В началото на ноември обаче представителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че решението на Русия да се върне към зърнената договорка не значи, че срокът ѝ ще бъде продължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък прикани Организация на обединените нации, която посредничи в договорката, да ускори напъните си, с цел да подсигурява, че западните страни облекчават рестриктивните мерки, които съгласно Москва пречат на личния ѝ експорт на селскостопански артикули и торове, който също са част от договорката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР