Споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно беше подписано

...
Споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно беше подписано
Коментари Харесай

Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция споразумения, проправящи пътя за ключов за световните пазари износ на зърно

Споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно беше подписано в Истанбул. Сделката е сред Украйна, Русия и Организация на обединените нации и беше реализирана с посредничеството на Турция.

Това е първи пробив в връзките сред Киев и Москва от началото на войната преди 5 месеца. Украинската страна упорства, че има договорка не с Русия, а с Турция и Организация на обединените нации.

20 млн. тона украинско зърно към този момент 5 месеца стоят блокирани в силозите на украинските пристанища. Зърно, което Украйна - петата в света износителка, е трябвало да достави до десетки страни. Повече от 2 месеца Организация на обединените нации и Анкара работят за съглашение с Москва и Киев за деблокиране на зърното.

Принципна сделка беше реализирана преди седмица, а през днешния ден в Истанбул дойдоха съветският боен министър Сергей Шойгу, украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Турският президент Ердоган, който от началото на войната пробва да трансформира страната си в медиатор, приветства постигнатата сделка.

" След малко дружно с представители на Русия, Украйна и генералния секретар на Организация на обединените нации ще сложим подписите си под документ, с който се надяваме да сложим завършек на зърнената рецесия и да дадем на света положителни вести. ", сподели Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

От украинската страна подчертаха, че договорка сред Киев и Москва няма.

" Украйна няма да подпише никакви документи с Русия. Подписваме съглашение с Турция и Организация на обединените нации и поемаме отговорност към тях. Русия подписва огледално съглашение с Турция и Организация на обединените нации. Няма да допуснем конвой от страна на съветски кораби и наличието на съветски представители на нашите пристанища. В случай на провокация, ще последва мълниеносен боен отговор. ", предизвести Михайло Подоляк, консултант на украинския президент.

Планът планува украински кораби да водят товарните съдове със зърно през минираните пристанища, а Русия да разгласи преустановяване на огъня по време на превозването. В текста е записано, че Турция с поддръжката на Организация на обединените нации ще инспектира товарите поради опасенията на Москва от оръжейна контрабанда.

Споразумението планува удобства и за съветския експорт на зърно и торове през Черно море.

Договорката е за период от 120 дни и се отнася за пристанището в Одеса и две прилежащи. Смята се, че за това време ще бъдат изнесени към 25 млн. тона зърно.

Според Киев зърното е останало в пристанищата поради блокадата на съветския флот, а окупационните сили крадат зърното от украинските стопанства.

Москва отхвърля да блокира украинските пристанища и упреква Киев, че слага морски мини. Според съветската страна, западните наказания забавят съветския експорт на храни.

В миналите месеци от Организация на обединените нации предупреждаваха, че сме изправени пред действителна заплаха от международен апетит и че от неналичието на зърно ще пострадат най-бедните.

92% от вноса на зърно в Молдова е от Украйна, в Ливан - 81%, в Катар - 64%. Сред останалите страни, подвластни от украинското зърно, са Индонезия, Малайзия, Пакистан, Египет.

Спреният експорт докара до доста повишаване на цените на зърното и производните му артикули, само че след новината за договорката в Истанбул на международните тържища незабавно беше регистрирано поевтиняване с 4%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР