Споразумението между правителството на България и правителството на Съединените американски

...
Споразумението между правителството на България и правителството на Съединените американски
Коментари Харесай

Опозицията се изказа за национално предателство с новите блокове на АЕЦ Козлодуй

Споразумението сред държавното управление на България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по плана за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, влезе в пленарна зала през днешния ден. И макар че става въпрос за ратификация, напрежението в пленарна зала се увеличи.

България употребява нуклеарната сила като част от своя енергиен микс. Тя е потвърден беземисионен запас и като подобен тя е основен детайл в структурата на енергийния баланс на страната, за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки, както и за ефикасна битка с климатичните промени. Реализирането на нови нуклеарни мощности ще е от основно значение за опазване на енергийната сигурност на страната, съкращаване на излъчванията от парникови газове и понижаване на зависимостта от импорт на енергийни запаси по разходоефективен и конкурентоспособен метод, в подтекста на задачите на Европейски Съюз за климатична индиферентност до 2050 година и целите на Европейската зелена договорка.

С решение на Народното събрание от 12.01.2023 година и 18.12.2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР 1000 . В осъществяване на горецитираните решения и редица срещи бе квалифициран план на съглашение с рамка за усилване на съдействието по осъществяване на Проект по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ". На съображение Конституцията на България и по отношение на горецитираните решения на Народното събрание се придвижи и Споразумението сред държавното управление на България и държавното управление на Съединените американски щати.
 Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ
Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " - част от сагата " Завладяната страна "

Цената на една нова нуклеарна мощ ще докара най-малко до 125% по-високи разноски на електрическа енергия на пазара

Коста Стоянов от " Възраждане " се оплака, че през вчерашния ден на съвещание на енергийната комисия министър Румен Радев не дал отговор на въпросите на хората на Костадин Костадинов. Затова и през днешния ден Стоянов се закани да продължи да пита енергийния министър. Според него са нарушени всички законови процедури. Според " Възраждане " това е съглашение, подписано от " господари и прислужници ".

Това са извънредно неточни внушения, отговори министър Радев, само че по-късно на брой реплики остави и той представителите на опозицията да се изричат. Дебатът се разви по към този момент обичайния сюжет, в който реплики и дуплики си подаваха депутати от " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Този път хората на Слави Трифонов от Има Такъв Народ бяха извънредно безмълвни.

И съгласно Христо Проданов от Българска социалистическа партия това е контракт за слугинаж. Каквото ви дадат, това ще подпишете, с тези думи Костадин Костадинов упрекна енергийния министър. Според Борислав Гуцанов пък става въпрос за национално изменничество. Ще вършиме пробна площадка на Козлодуй ли, попита той министъра. Подписваме празен чек, включи се и Румен Гечев. Вдигнете си двете ръце и се предайте в най-близкото отделение на Министерство на вътрешните работи, прикани аленият народен представител.

Критиките на опозицията бяха ориентирани най-вече към тактиката за обвързване с американската нуклеарна линия, само че и към параметрите на самия документ.

Депутатите одобриха законопроекта за одобрение на Споразумението със 149 гласа " за ", 50 гласа " срещу " и 3 гласа " въздържал се ". Законопроектът мина с гласовете на сглобката - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.
 Енергийна комисия утвърди съдействието със Съединени американски щати за АЕЦ-а
Енергийна комисия утвърди съдействието със Съединени американски щати за АЕЦ-а

17 депутати бяха " за " ратификацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР