Споразумението, което ще подпишат на 11 януару в Истанбул, Турция,

...
Споразумението, което ще подпишат на 11 януару в Истанбул, Турция,
Коментари Харесай

Ивайло Иванов: Това е една от най-надеждните защити за нашата сигурност, но логиката ни е напълно сбъркана

Споразумението, което ще подпишат на 11 януару в Истанбул, Турция, Румъния, Българи за пречистване от плаващи мини в Черно море е един доста добър образец от една страна за районно съдействие със страните, които имат изход на Черно море, въпреки това те са съдружници в НАТО, който оказва помощ със средствата, с цел да реализираме по-голяма сигурност. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Ивайло Иванов, специалист по национална и интернационална сигурност.

" Това се трансформира в сериозен проблем от позиция на сигурността на корабоплаването в Черно море. Вече имаме 3 или 4 случая, в които кораби попадат на мини. За благополучие в български териториални води сходни случаи нямаше, само че не е гаранция, че това няма да се случи. Спорозумението за пречистване на Черно море от мини безспорно ще допринесе за повишение сигурността на корабоплаването и изобщо на сигурността в Черноморския район. И от позиция и на други сходни начинания, ние би трябвало да се възползваме постоянно и да бъдем дейната страна, да търсим сходно съдействие, изключително с Румъния, с която имаме много сходни ползи във връзка с Черно море ", разяснява Иванов.

По думите му в актуалната обстановка и в обозрим интервал от бъдеще, опасността от Русия и нейната към момента забележителна във военно отношение доминация в Черно море, ще съставлява опасност за нашата сигурност: " Макар и непряка, уповавам се. Но даже това, което видяхме през миналата година, блокирането на част от нашата изключителна икономическа зона под подправеното изказване, че се организират учения в продължение на месеци, в действителност нанася стопански вреди на България. От тази позиция ние би трябвало да търсим всякаква опция да предотвратим сходни злоупотреби и нарушавания на интернационалното право, които Русия си разрешава ".

Експертът по национална и интернационална сигурност напомни и за друга самодейност, която е в границите на НАТО: " Това е многонационалната бойна група, която по същата логичност, със напълно малко вложени наши средства ни дава доста по-големи благоприятни условия, доста по-голяма сигурност, защото използваме това, което останалите съдружници могат да ни дават. Това би ни коствало доста пари, в случай че трябваше ние сами да си го осигурим, второ, би ни лишило доста време. Защото покриването на всички условия, всичкото належащо въоръжение и техника за основаването на една сходна батальонна група, каквато имаме сега, с изключение на вложенията, естествено ще изисква време за придобиването на тази техника. Ние в тази ситуация със напълно малко старания и присъединяване получаваме доста по-голяма сигурност ".

Според него не инцидентно тази процедура е била възприета още доста от дълго време от балтийските страни: " Полша и тези, които имат непосредствена граница с Русия. Тъй като те ясно осъзнават, че това е най-голямата гаранция за тяхната сигурност. Присъствието на съдружници от НАТО в действителност ви дава необратими гаранции, че в случай че има някаква ескалация на напрежението, то всички останали съдружници ще бъдат ангажирани в предотвратяването на тази ескалация. Тъй като знаем в България тази тематика бива експлоатирана много недобросъвестно, в това число и от политически водачи, съдружниците, които показват свои сили, с които участват на наша територия са един тип заложници за това, че в случай че не дай си Боже нещо се случи, то те ще бъдат неизбежно въвлечени в наша поддръжка. И аз не знам за какво това не се прави оценка или най-малко от някои политически партии. Всичко това си има своето пояснение - има такива отрицателни позиции или пък тезата, че в действителност това ни правело цел против възможна съветска експанзия. Аз бих споделил, че това е една от най-надеждните отбрани за нашата сигурност, защото когато един съперник атакува дадена страна, той в действителност нападна неговите най-силни страни ", изясни Иванов.

Той добави, че в случай че продължим да следваме " тази изцяло сбъркана логичност ", значи, че би трябвало да разпуснем всички боеспособни елементи на Българската войска, тъй като без никакво подозрение, те също ще бъдат цел при възможна съветска експанзия против нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР