Споразумението, което подписахме с България в газовата сфера, ще позволи

...
Споразумението, което подписахме с България в газовата сфера, ще позволи
Коментари Харесай

Турция планира да транзитира природен газ и за други страни през България

Споразумението, което подписахме с България в газовата сфера, ще разреши доставки на природен газ освен за България, само че и за други страни в района през България. Това декларира министърът на енергетиката и естествените запаси на Република Турция Фатих Дьонмез, представен от турския в. " Хюриет ".

Във вторник Булгаргаз и турската енергийна компания " Боташ " (BOTAS) подписаха съглашение за достъп на българската компания до газопреносната мрежа и терминалите за полутечен природен газ на южната ни съседка със период от 13 години и количества от 1,5 милиарда куб. м годишно.

В публикацията, оповестена през днешния ден, Дьонмез е представен да споделя също, че в съглашението е включен и газопреносният ни оператор " Булгартрансгаз ". Информация за това от страна на българската компания към този миг няма.

" И двете страни приготвят своята инфраструктура, с цел да дават услуги една на друга в това отношение. Ще има приблизително 1,5 милиарда кубични метра газ на година. Това значи търговия с газ от съвсем 20 милиарда кубични метра за 13 години. Всъщност съдействието ни с България в енергетиката е от дълго време, тъй като първият природен газ пристигна в Турция по трасето през Украйна, Румъния и България. Тази линия (Трансбалканският газопровод - бел. ред.) обаче не работи от две години. Сега системата ще работи в реверсивен режим. Ще можем да предоставяме услуги на всички европейски страни в този район, изключително на България ", изясни Дьонмез.

" Имаме проект за основаване на център (хъб - бел. ред.) за търговия с газ. Ние завършихме нашата физическа инфраструктура. Това съглашение в действителност е първият плод на тези старания. Сега, в сходство с тези цели, ще има транспорт на газ от България за други страни ", уточни още турският енергиен министър.

В момента Турция получава природен газ от 15 страни през няколко тръбопровода и терминали за полутечен природен газ.

Вчера Дьонмез беше в Скопие, където съобщи, че е допустимо да бъде подписан меморандум за газови доставки в Република Северна Македония. В момента единствената газова връзка на Република Северна Македония е с България.

Дьонмез разгласи още, че през февруари ще бъде проведена газова конференция в Турция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР