Споразумение за подновяване на износа на украинско зърно беше постигнато

...
Споразумение за подновяване на износа на украинско зърно беше постигнато
Коментари Харесай

Русия и Украйна се договориха, но за какво по-точно?

Споразумение за възобновяване на износа на украинско зърно беше реализирано на договарянията в Истанбул, късно в сряда. Киев, Москва, Анкара и Организация на обединените нации се договориха да бъде основан координационен център, който ще обезпечи сигурността на морските направления. Четирите страни са се съгласили и на взаимни инспекции на зърното на пристанищата. Милиони тонове пшеница, ечемик, олио и други аграрни артикули отлежават по хранилища, без да могат да бъдат изнесени, поради затворените пристанища. Постигнатото съглашение ще разреши да бъде обновено комерсиалното мореплаване от Одеса.

В момента съветският Черноморски флот блокира корабоплаването от пристанището в Одеса

„ Ако съветската опасност за корабоплаването в Черно море може да бъде отстранена, това ще облекчи световната продоволствена криза”, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Проблемът с мините в Черно море, хвърлени във водите му и от двете страни в спора, също би трябвало да бъде решен. Сега това е главният въпрос, който би трябвало да бъде решен на идващия кръг договаряния сред Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации, който ще се организира идната седмица.

„ На договарянията формулирахме някои детайли на допустимо съглашение сред Русия, Украйна и Турция. Делегациите сега ги разискват в столиците си дружно с военните. Тези контакти би трябвало да продължат в същия формат”, уточни Мария Захарова, представител на Министерство на външните работи на Русия.

Засега се планува основаване на зелен кулоар, през който корабите ще минават безвредно от и до Одеса. По това трасе мините би трябвало да бъдат почистени, само че има опасения, че това може да отнеме месеци, даже години. Има и други страхове:

„ Първо, украинците не могат да получат оръжия с кораби, тъй като Турция ще управлява дружно с Организация на обединените нации всеки транспортен съд. Руснаците теоретично могат да нападат от морето, само че не им е належащо сега, тъй като единствено Одеса е под украински надзор, нищо друго. Аз обаче не чакам руснаците да нападат Одеса”, твърди Хюсеин Багчи, президент на Института по външна политика на Турция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР